REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Iz vojn kujejo dobiček: ZDA zabeležile rekordno prodajo orožja

Iz vojn kujejo dobiček: ZDA zabeležile rekordno prodajo orožjaZdružene države Amerike so zaslužile kar 238 milijard dolarjev. Vir: Posnetek zaslona, X

Prodaja ameriške vojaške opreme tujim državam se je leta 2023 povečala za 16 odstotkov na rekordnih 238 milijard dolarjev, je sporočil State Department, medtem ko Glas Amerike poroča, da se številne države borijo obnoviti arzenale, izčrpane zaradi podpore Ukrajini, da bi se pripravile na prihajajoče velike spopade.

Lockheed Martin in General Dynamics si zadovoljno maneta roke, saj pričakujeta naročila za več sto tisoč topniških nabojev, več sto prestreznikov raket Patriot, pa tudi povečana naročila za oklepna vozila.

Hkrati z globalno nestabilnostjo raste tudi vrednost njihovih delnic.

Ali pa je morda bolje reči, da globalna nestabilnost raste skupaj z njihovimi delnicami. Odvisno kdo in kako na to gleda.

Ker prodaja in prenos orožja veljata za »pomembno zunanjepolitično orodje ZDA z dolgoročnimi posledicami za regionalno in globalno stabilnost,« priznava State Department v izjavi.

Spopadi, kot je ta v Ukrajini, ali vojna, ki trenutno divja na območju Gaze, neposredno podpirajo ameriško vojaško industrijo, zato ne preseneča vztrajanje Bidnove administracije pri podžiganju vseh teh spopadov.

Neposredna prodaja orožarskih podjetij se je v fiskalnem letu 2023 povečala na 157,7 milijarde USD, medtem ko se je prodaja prek vlade ZDA v istem obdobju povečala na 80,9 milijarde USD.

Prodaja ameriške vojaške opreme tujim vladam je v prejšnjem letu 2022 poskočila za 49 odstotkov na 205,6 milijarde dolarjev.

Gre za vojno dobičkarstvo v njegovi najbolj očitni obliki.

Lani so bili Poljski prodani raketni sistemi HIMARS v vrednosti 10 milijard dolarjev, nato pa so bile Nemčiji prodane rakete srednjega dosega zrak-zrak AIM-120C-8 v vrednosti 2,9 milijarde dolarjev.

Napredne rakete zemlja-zrak so odšle v Ukrajino. Ta del planeta, ki je sicer daleč od meja ZDA, je trenutno eden najbolj kritičnih in nestabilnih.

Obstajata dva načina, kako tuje države kupujejo orožje od ZDA: prvi so neposredne komercialne pogodbe s podjetji, drugi pa je, da se tuja vlada obrne na ministra za obrambo ali veleposlaništvo ZDA v svoji državi.

Oba načina prodaje zahtevata odobritev vlade ZDA.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek