REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Italijanski standard hitro pada, 7,7-odstotna inflacija bo dodala 2306 evrov k letnim računom

Italijanski standard hitro pada, 7,7-odstotna inflacija bo dodala 2306 evrov k letnim računomProtesti v Italiji

Več kot tretjini italijanskih družin se je v zadnjem letu zaradi naraščajoče inflacije znižal življenjski standard, je ta teden poročala Nacionalna zveza potrošnikov (UNC).

Življenjski stroški še naprej rastejo in postajajo vse bolj »nevzdržni«, saj so cene osnovnih živil v državi dramatično zrasle

UNC je sporočila, da se je 35,1 odstotkov italijanskih gospodinjstev lani soočilo s poslabšanjem finančnega položaja v primerjavi s 30,5 odstotkov leta 2021.

Rezultate so pripisali izjemno visokim računom, ki so jih povzročili skoki cen energije ter blaga in storitev.

»To so zaskrbljujoči, a zelo pričakovani rezultati,« je dejal predsednik UNC Massimiliano Donna.

Cene električne energije, ki se prodaja na prostem trgu, so močno poskočile in lani dosegle vrh lestvice UNC za najdražje blago in storitve.

»Podatkov o tistih, ki svoj položaj ocenjujejo kot stabilen, ni mogoče nujno gledati v pozitivni luči. V splošnem pod to definicijo spadajo vsi tisti, ki so se tako v letu 2021 kot v letu 2022 komaj preživljali. Zato ni razloga za veselje,« je dodal Donna.

Za družine z dvema otrokoma bo trenutna 7,7-odstotna inflacija dodala 2306 evrov k letnim računom.

Življenjski stroški še naprej rastejo in postajajo vse bolj »nevzdržni«, saj so cene osnovnih živil v državi dramatično zrasle, pri čemer so cene različnih rastlinskih olj, razen oljčnega olja, medletno poskočile za več kot 50 odstotkov, je ugotovila zadnja študija.

Za družine z dvema otrokoma bo trenutna 7,7-odstotna inflacija dodala 2306 evrov k letnim računom, od tega bodo italijanska gospodinjstva porabila 1015 evrov za hrano in pijačo, 1062 evrov pa za druge izdelke v potrošniški košarici je ocenila UNC.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek