REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

IMF: Rusko gospodarstvo se razvija bolje od pričakovanj

IMF: Rusko gospodarstvo se razvija bolje od pričakovanjRusko gospodarstvo se razvija bolje od pričakovanj, je v intervjuju za revijo Foreign Policy dejala prva namestnica vodje Mednarodnega denarnega sklada Gita Gopinath. Vir: Posnetek zaslona, X

Rusko gospodarstvo se razvija bolje od pričakovanj, je v intervjuju za revijo Foreign Policy dejala prva namestnica vodje Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Gita Gopinath.

»Smo na jasnem ozemlju pozitivne rasti, (ruskega gospodarstva - opomba urednika) gre bolje, kot smo pričakovali,« je dejala strokovnjakinja.

Po njenih besedah je bil lani IMF deležen kritik zaradi napovedi o obetih rasti ruskega gospodarstva.

»Mislim, da zdaj vsi priznavajo, da so te številke aktualne,« je poudarila Gopinath.

Putin je dejal, da je stopnja gospodarske rasti leta 2023 znašala 3,6 odstotka, kar je 0,1 odstotka več kot so pričakovali konec leta v Ruski federaciji.

Januarja je glavni ekonomist IMF in direktor raziskav Pierre-Olivier Gourincha prav tako priznal, da rusko gospodarstvo kaže boljše stopnje rasti, kot je napovedoval sklad.

IMF. Vir: Posnetek zaslona, X

IMF je v januarskem poročilu občutno zvišal napoved rasti ruskega gospodarstva za leto 2024 – na 2,6 odstotka.

Kazalnik je bil glede na prejšnjo oceno iz oktobra 2023 povišan za 1,5 odstotne točke.

Kot je v začetku januarja na srečanju s podjetniki Daljnega vzhoda dejal Vladimir Putin, je Rusija po obsegu gospodarstva prehitela Nemčijo in postala prva v Evropi in peta na svetu po pariteti kupne moči.

Ruski predsednik je ta rezultat označil za presenetljivega v razmerah, ko državo »davijo, drobijo« sankcije z vseh strani.

Ruski predsednik je ta rezultat označil za presenetljivega v razmerah, ko državo »davijo, drobijo« sankcije z vseh strani.

Stopnja rasti ruskega gospodarstva (3,6-odstotna) v letu 2023 je presegla svetovno povprečje, je dejal ruski predsednik Vladmir Putin na srečanju o gospodarskih vprašanjih.

»Lani se je izkazalo, da je bila gospodarska rast višja od napovedi. Ruski BDP se je povečal, tako da smo doslej upoštevali 3,5 odstotka, po zadnjih podatkih 3,6 odstotka,« je dejal in pojasnil, da ta stopnja rasti presega svetovno povprečje.

Putin je opozoril, da je bila povprečna svetovna stopnja rasti 3 odstotke, stopnja rasti gospodarstev razvitih držav pa 1,5 odstotka.

Zelo pomembno je, je poudaril ruski predsednik, da dosežena dinamika temelji na notranjih zmožnostih.

»Obseg industrijske proizvodnje se je v letu dni povečal za 3,5 odstotka, hkrati pa je predelovalna industrija dodala 7,5 odstotka,« je dodal predsednik ruske države.

Pojasnil je, da so dvomestne stopnje rasti dosegli v proizvodnji računalnikov, letal, ladij, pohištva, električne opreme in vozil.

Predsednik Rusije je poudaril, da brezpogojna prioriteta države ostaja povečanje dohodkov in kakovosti življenja Rusov ter blaginje njihovih družin.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek