REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Huawei predstavil področje zasebnih omrežij 5G in številne primere uporabe v industriji

Huawei predstavil področje zasebnih omrežij 5G in številne primere uporabe v industrijiDirektor integriranih rešitev Huawei Technologies Madžarska in regija Adriatik, Tamas Boday s profesorji FE

Prejšnji teden se je na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani zaključil 25. strokovni seminar radijske komunikacije, ki je tudi letos ponudil široko paleto kakovostnih predavanj s področij radijske komunikacij, novosti in trendov, aplikativnosti tehnologij ter različnih tehničnih izzivov in rešitev pri postavljanju in uvajanju omrežij pete generacije.

Na začetku pri uvajanju omrežij pete generacije večina operaterjev odloča za nesamostojni 5G v dvojni povezljivosti z obstoječim 4G omrežjem.

Dogodek je potekal pod organizacijo priznanih profesorjev na Fakulteti za elektrotehniko v Ljubljani, izr. prof. dr. Boštjana Batagelja in dr. Tomija Mlinarja.

Na seminarju je Marko Grebenc, regionalni vodja operative in vzdrževanja Huawei Technologies Slovenija predstavil pregled tehnološkega razvoja in uvajanja omrežja 5G, ki ga za razliko od njegovih »predhodnikov«, lahko vzpostavimo v samostojnem ali nesamostojnem načinu.

»Na začetku pri uvajanju omrežij pete generacije večina operaterjev odloča za nesamostojni 5G v dvojni povezljivosti z obstoječim 4G omrežjem«, je poudaril ter v nadaljevanju predstavil tudi praktične vidike uvedbe nesamostojnega načina, izzive pri uvedbi ter rezultate testiranja različnih radijskih nosilnikov.

Direktor integriranih rešitev Huawei Technologies Madžarska in regija Adriatik, Tamas Boday, je iz tehničnega vidika predstavil področje zasebnih omrežij 5G in številne primere uporabe v industriji, vključno s prvima komercialnima projektoma 5G zasebnih omrežij v Srednji in Vzhodni Evropi.

Dokaz, da Huawei velik poudarek daje razvoju novih storitev in produktov predstavlja tudi lestvica investicij Evropske komisije (2021 EU Industrial R&D Investment Scoreboard), ki je Huawei uvrstila na drugo mesto na svetu po višini naložb v industrijske raziskave in razvoj.

Prenovljena arhitektura omrežij 5G namreč omogoča različne scenarije pri uvajanju zasebnih omrežij.

Boday je udeležencem konference predstavil tudi tehnične izzive, s katerimi so se srečali pri izvedbi in pojasnil rešitve, ki so jih razvili pri izvajanju komercialnih projektov.

V Huaweiju medtem poudarjajo, da bodo še naprej ostali zavezani vlaganju v raziskave in razvoj ter podporo projektom, ki temu sledijo, saj je to zapisno v njihovem DNK, vključno s podporo in sodelovanjem z drugimi strokovnimi institucijami, projekti, iniciativami, dogodki, kot je strokovna konferenca SRK v organizaciji Fakultete za Elektrotehniko Univerze v Ljubljani.

Dokaz, da Huawei velik poudarek daje razvoju novih storitev in produktov predstavlja tudi lestvica investicij Evropske komisije (2021 EU Industrial R&D Investment Scoreboard), ki je Huawei uvrstila na drugo mesto na svetu po višini naložb v industrijske raziskave in razvoj.

Željko Stevanić

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek