REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Grčija po dveh letih izšla iz recesije

Grčija po dveh letih izšla iz recesije

Grško gospodarstvo je po dveh letih izšlo iz recesije. Država je namreč zabeležila rast bruto domačega proizvoda (BDP) v dveh zaporednih četrtletjih, kažejo danes objavljeni podatki. Vlada predvideva, da se bo BDP letos na letni ravni sicer znižal za 0,3 odstotka, prihodnje leto pa naj bi se zvišal za 2,7 odstotka.

Grški BDP je v tretjem četrtletju letošnjega leta v primerjavi z drugim četrtletjem pridobil 0,5 odstotka, v primerjavi z enakim obdobjem lani pa 1,5 odstotka.

V drugem letošnjem četrtletju je bilo zvišanje v primerjavi s prvim 0,2-odstotno, gospodarska rast v dveh zaporednih četrtletjih pa uradno označuje konec recesije, navedbe statističnega urada Elstat povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Grška vlada je v četrtek sicer sporočila, da je trenutna dinamika rasti boljša kot kadar koli od začetka finančne krize. "Grško gospodarstvo ni zabeležilo primerljivega ritma rasti vse od prvega četrtletja leta 2008," je dejal tiskovni predstavnik vlade Dimitris Canakopulos.

Kot je pojasnil, država računa tudi na zmanjšanje dolga pri posojilodajalkah, pa tudi, da bo lahko koristila program Evropske centralne banke (ECB) za kvantitativno sproščanje, v okviru katerega ECB odkupuje državne obveznice.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek