REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Gospodarstvo si od Cete obeta manj ovir in nove tržne priložnosti

Čeprav Kanada ne sodi med najpomembnejše zunanjetrgovinske partnerice Slovenije, pa na GZS podpirajo podpis trgovinskega in investicijskega sporazuma med EU in Kanado (Ceta). Sporazum prinaša manj ovir in nove tržne priložnosti za podjetja, tako neposredno kot tudi posredno prek partnerjev slovenskih podjetij v EU, so sporočili.

O zeleni luči za podpis sporazuma bodo ministri EU za trgovino odločali v torek. Sporazum podpira tudi Slovenija, je danes sklenila vlada, ki pa je končno besedo prepustila DZ.

Slovensko gospodarstvo je zelo povezano z evropskim, kanadsko pa z ameriškim. Zato so posredni učinki sporazuma za vsa evropska podjetja, s tem pa tudi neposredno in posredno za slovenska, dobrodošli, odločitev vlade komentirajo na GZS.

Pričakujejo, da bo olajšan dostop do javnih naročil v Kanadi, manj bo tehničnih ovir pri trgovanju. Poslovanje med EU in Kanado se bo povečalo za 23 odstotkov, to pa bo pripomoglo k 2,9 milijarde evrov višjemu bruto domačemu proizvodu EU. Ceta obenem ponuja nove priložnosti podjetjem na trgu, krepi pa tudi konkurenčni položaj evropskih podjetij v celotni Severni Ameriki.

Po uveljavitvi sporazuma naj bi podjetja iz EU pri izvozu v Kanado plačala pol milijarde evrov manj dajatev, carinski postopki na meji bodo precej bolj preprosti, predstavniki podjetij bodo začasno lahko vstopali v Kanado brez poslovnih delovnih dovoljenj, predviden je tudi postopek za medsebojno priznavanje delovnih in poklicnih kvalifikacij, še navajajo na GZS.

Zadovoljni so tudi, da sporazum odpravlja carine za več kot 99 odstotkov tarifnih postavk, pri čemer občutljivi kmetijski izdelki v okviru kvot - perutnina in jajca - ne bodo predmet liberalizacije. Znižali se bodo tudi stroški testiranja proizvodov in pridobivanja produktnih certifikatov za izvoznike.

Sporazum je ugoden tudi za slovenske dobavitelje avtomobilski industriji. Kanada bo namreč tehnične predpise s področja vozil prilagodila predpisom ZN, kar bo izvoznikom zmanjšalo stroške. Znano je, da je slovenska industrija kot razvojna dobaviteljica zelo povezana z evropsko avtomobilsko industrijo, ta pa pomembna izvoznica vozil.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek