REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Gospodarski motor Evropske unije se ustavlja: V drugi polovici leta čaka Nemčijo »znaten upad«

Gospodarski motor Evropske unije se ustavlja: V drugi polovici leta čaka Nemčijo »znaten upad«Industrijska naročila v Nemčiji so aprila padla zaradi vztrajno visokih cen, ki so povzročile upad obsežnih nakupov, so v torek pokazali podatki tamkajšnjega zveznega statističnega urada Destatis. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Nemška industrijska naročila so močno padla v proizvodnji strojev, opreme in raznih vozil.

Industrijska naročila v Nemčiji so aprila padla zaradi vztrajno visokih cen, ki so povzročile upad obsežnih nakupov, so v torek razkrili podatki tamkajšnjega zveznega statističnega urada Destatis.

Nova naročila v predelovalnih dejavnostih so se glede na prejšnji mesec zmanjšala za 0,4 odstotka.

Padec rezervacij je bil manjši kot marca, ko so strmo padle za 10,9 odstotka glede na februar, kar je največji padec od aprila 2020 med zaporami zaradi covida-19.

Vendar pa je bil padec opazen v primerjavi z lanskimi številkami, saj so naročila padla za 9,9 odstotka v primerjavi z lanskim aprilom.

Podatki so razkrili precejšnje razlike v naročilih po industrijskih sektorjih.

Po mnenju ekonomistov pri Commerzbank bi lahko obstoječa zaostala naročila zadostovala za podporo nemške industrije »za nekaj mesecev.« Glede na pomanjkanje novih naročil pa bo industrijska dejavnost v drugi polovici leta verjetno doživela »znaten upad.«

Rezervacije v proizvodnji strojev in opreme so aprila padle za 6,2 odstoka na mesečni ravni, medtem ko je gradnja raznih vozil, ki vključuje ladje, vlake, letala, vesoljska plovila in vojaška vozila, pokazala kar 34-odstotni padec.

Ti sektorji so imeli še posebej močan negativen vpliv na celotno statistiko, je ugotovil Destatis.

Zmanjšala so se tudi nova naročila v sektorju potrošnega blaga in investicijskega blaga, in sicer za 2,5 odstoka oziroma 1,7 odstoka. Nakupi električne opreme in motornih vozil pa so porasli za 12 odstotkov oziroma na 2,4 odstoka.

Skupna domača naročila so se nekoliko povečala, in sicer za 1,6 odstoka. Tuja naročila so se medtem zmanjšala za 1,8 odstoka.

Analitiki padec proizvodnih naročil pripisujejo povišanim cenam in zaostreni denarni politiki, ki zmanjšujeta povpraševanje.

Nemčija je po dveh zaporednih četrtletjih gospodarskega krčenja uradno vstopila v recesijo.

Nemško ministrstvo za gospodarstvo je medtem sporočilo, da »izvozno usmerjeno gospodarstvo države trpi predvsem zaradi še vedno šibkega svetovnega gospodarstva in upada naročil iz območja evra.«

Po mnenju ekonomistov pri Commerzbank bi lahko obstoječa zaostala naročila zadostovala za podporo nemške industrije »za nekaj mesecev.«

Glede na pomanjkanje novih naročil pa bo industrijska dejavnost v drugi polovici leta verjetno doživela »znaten upad.«

Vse to niso dobre novice niti za slovensko gospodarstvo...

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek