REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Gorenjska banka rešuje likvidnostna vprašanja malih in srednjih podjetij s sodobnim faktoringom

promocijsko sporočilo
Gorenjska banka rešuje likvidnostna vprašanja malih in srednjih podjetij s sodobnim faktoringomGorenjska banka pomaga podjetjem in družinam s sodobnimi, digitalnimi rešitvami

V teh ekonomsko nepredvidljivih časih je zelo pomemben faktoring, ki malim in srednjim podjetjem rešuje likvidnostna vprašanja v času upočasnjene gospodarske rasti. Gorenjska banka je v lanskem letu postala eden izmed najboljših ponudnikov faktoringa z digitalizirano storitvijo.

Likvidnostna vprašanja malih in srednjih podjetij

Družabno življenje in gospodarstvo se vračata. A kljub temu je v Sloveniji v tem trenutku že več kot 90 tisoč registriranih brezposelnih. Podjetja, zlasti mala in srednja, se zaradi daljše prekinitve poslovanja soočajo z resnimi vprašanji plačilne sposobnosti. Povpraševanje po finančnih instrumentih, zlasti faktoringu, se je od začetka leta močno povečalo. 

Faktoring je finančni inštrument, ki ga podjetja v času močno upočasnjene gospodarske rasti uporabljajo primarno za reševanje likvidnostih vprašanj, nižanje stopnje zadolženosti ter boljše načrtovanje finančnih tokov.

Gorenjska banka, ki je v letu 2019 postala vodilni ponudnik faktoring storitev na slovenskem trgu, malim in srednje velikim podjetjem ponuja eno izmed najbolj priljubljenih storitev za zanesljiv, učinkovit in hiter dostop do denarnih sredstev.

Gorenjska banka, ki je v letu 2019 postala vodilni ponudnik faktoring storitev na slovenskem trgu, malim in srednje velikim podjetjem ponuja eno izmed najbolj priljubljenih storitev za zanesljiv, učinkovit in hiter dostop do denarnih sredstev.

Odstopniki terjatev s faktoringom rešujejo financiranje obratnih sredstev (plačilo dobaviteljev, plač, davka).

Prav tako lahko podjetja preko faktoringa svojim kupcem ponudijo daljše plačilne roke (breme financiranja prevzame faktor), kar bo še posebej pomembno v naslednjih 6-12 mesecih, ko se bodo podjetja osredotočala na svojo likvidnost.

S prodajo terjatev faktor prevzame tudi kreditni riziko, če kupec ne plača ali se nad njim prične insolventni postopek. Podjetje ima v tem primeru zagotovljen denar in se lažje posveti svojemu poslovanju in novim poslovnim priložnostim. V Gorenjski banki podjetjem pri izvedbi faktoring storitev pomaga usposobljena ekipa, ki ugotavlja, da se je povpraševanje v zadnjih tednih še povečalo.  

Kakšne so prednosti in kakšne so omejitve faktoringa?

Pri pravem faktoringu brez regresne pravice, podjetje po prodaji terjatev z njimi nima več skrbi. Tveganje za poplačilo terjatev v celoti prevzame kupec, na primer Gorenjska banka. V tem primeru ima faktoring dva pomembna učinka. Storitev je na ta način zelo podobna zavarovanju za primer plačilne nediscipline kupcev, za nameček pa ima še pozitiven vpliv na bilance.

Če običajno posojilo poveča zadolženost podjetja, jo faktoring znižuje.

Gorenjska banka

Pri faktoringu namreč podjetje proda terjatve in jih v primeru, da ima zavarovanje – gre za tako imenovani faktoring brez regresne pravice, lahko izloči iz bilance. Na eni strani torej podjetje zniža terjatve, na drugi pa prejme denar na bančni račun, s katerim lahko prosto razpolaga, torej poplača obveznosti, posledično pa se poveča delež kapitala v bilancah. 

Gorenjska banka je v letu 2019 postala vodilni ponudnik faktoring storitev, celotna storitev je skoraj v celoti digitalizirana.

Zakaj terjatve prodati Gorenjski banki? 

Gorenjska banka je v letu 2019 postala vodilni ponudnik faktoring storitev, celotna storitev je skoraj v celoti digitalizirana.

To pomeni, da podjetja za povpraševanje, dogovarjanje in izvedbo prodaje terjatev potrebujejo precej manj časa. Trenutno v banki vstopajo na trg enkratnih odkupov.

Preko enkratnega odkupa terjatev banka pomaga tudi tistim podjetjem, ki zgolj občasno prodajajo svoje terjatve in hitro potrebujejo finančna sredstva za ohranjanje oziroma izboljšanje svoje likvidnosti.

Model za enkratne odkupe terjatev je na voljo tudi strankam, ki niso komitenti Gorenjske banke.  

 

 

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek