REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Goldman Sachs: Cene nafte se lahko podvojijo

Goldman Sachs: Cene nafte se lahko podvojijoVir: Posnetek zaslona, X

Vojne, ki jih na Bližnjem vzhodu z obilno pomočjo največje slovenske zaveznice (ZDA) pripravlja Izrael, bi lahko imele dolgotrajne in negativne posledice tudi za oskrbo trga z nafto.

Svetovne cene surove nafte se bodo podvojile, če bodo motnje, ki jih sprožajo jemenski Hutiji vplivale tudi na Hormuško ožino, je v soboto v intervjuju za CNBC dejal Daan Struyven, vodja naftnih raziskav Goldman Sachsa.

Gre za ožino, ki leži tudi ob obalah Irana, ki je stalna tarča ameriških pritiskov in komajda prikritih izraelskih napadov.

Vojne, ki jih na Bližnjem vzhodu z obilno pomočjo največje slovenske zaveznice (ZDA) pripravlja Izrael bi lahko imele dolgotrajne in negativne posledice tudi za oskrbo trga z nafto.

Hutiji so po stopnjevanju sovražnosti med Izraelom in Hamasom v Gazi uprizorili de facto blokado ladijskega prometa namenjenega v izraelska pristanišča in nadaljevali z napadi na ladje, povezane z Izraelom.

Ladje, ki plujejo v tem morju sedaj pogosto oddajajo celo signale, da niso povezane z Izraelom.

Odporniško gibanje s sedežem v Jemnu cilja na plovila, za katera menijo, da so povezana z Izraelom in tako izražajo solidarnost s stisko Palestincev, zoper katere Izrael vse bolj odkrito izvaja genocid.

»Če imate motnjo v Hormuški ožini en mesec, bi se cene dvignile za 20 odstotkov,« je dejal Struyven in dodal, da bi dolgotrajne napetosti v ožini lahko sčasoma podvojile cene nafte.

Čeprav meni, da je ta scenarij »zelo malo verjeten«, se Struyven pridružuje številnim analitikom iz celotnega energetskega sektorja, ki v zadnjih tednih obsojajo situacijo.

Vse pogostejši napadi so prisilili svetovne ladjarske družbe, da preusmerijo plovila iz Rdečega morja okoli Rta dobrega upanja na južnem robu Afrike.

Za tovor, ki potuje iz Azije v Evropo ali Severno Ameriko, je ta pot daljša za okoli 6000 navtičnih milj in lahko zamakne čas dostave do enega meseca, zaradi česar se stroški pošiljanja neizogibno močno povečajo.

Izrael nadaljuje operacije v Gazi, čeprav je od tam umaknil pet izčrpanih divizij.

Napadi Hutijev se prav zato nadaljujejo že tedne in grozijo, da bodo znatno omejili pretok komercialnega blaga skozi Rdeče morje in Sueški prekop, pomembno arterijo za trgovino med Azijo in zahodnimi državami.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek