REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ghosn po Nissanu in Renaultu tudi na čelo Mitsubishi Motors

Japonski Nissan Motor je zaključil prevzem 34-odstotnega deleža v manjšem rivalu Mitsubishi Motors za 237 milijard jenov (2,3 milijarde dolarjev), sta sporočili družbi. Po zaključeni transakciji bo prvi mož Nissana Carlos Ghosn prevzel še vodenje Mitsubishija, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Dosedanji prvi mož Mitsubishija Osamu Masuko se bo odrekel dvojni funkciji, ki jo je opravljal doslej, in deloval le še kot glavni izvršni direktor, čeprav so nekateri delničarji pozivali k njegovemu odhodu. "Eden od razlogov, zakaj sem tako hotel, da Masuko ostane glavni izvršni direktor, je, ker sem hotel, da ljudje pri Mitsubishiju vedo, da bo Mitsubishi ostal Mitsubishi. Mitsubishi ne bo postal podružnica Nissana," je dejal Ghosn na skupni novinarski konferenci po poročanju tiskovne agencije Reuters.

Kot predsednik koncerna se bo Ghosn po lastnih besedah osredotočil na to, da bo Mitsubishi voden v skladu z interesi delničarjev, Masuko pa bo skrbel za upravljanje. "Nikakršnega namena se nimam vmešavati v vodenje Mitsubishija," je dejal.

Ghosn je pred dnevi nakup delnic Mitsubishija označil za odlično kupčijo. Nissan je tako postal največji delničar Mitsubishija, slednji pa s tem postaja del zavezništva Renault-Nissan. "Pošiljamo jasno sporočilo, da verjamemo v moč japonske avtomobilske industrije," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Ghosn.

V Braziliji rojeni Francoz, ki je tako glavni izvršni direktor kot predsednik tako Nissana kot Renaulta, je Mitsubishiju obljubil vse potrebno menedžersko znanje in sposobnosti.

"Nissan nam bo pomagal ponovno zgraditi zaupanje strank v podjetje in maksimirati potencialne bodoče sinergije skozi poglobljeno zavezništvo," je dodal Masuko.

Drugi največji japonski avtomobilski proizvajalec Nissan se je maja odločil priskočiti na pomoč Mitsubishiju. Ta se je znašel v težavah, potem ko je aprila priznal, da je na Japonskem goljufal na testih porabe motorjev za štiri svoja vozila. Škandal se je razširil, Mitsubishi pa je nazadnje priznal, da je odkril nepravilnosti v merjenju porabe za vseh 29 modelov v zadnjih 10 letih.

Partnerstvo naj bi v finančnem letu 2017 prineslo 24 milijard jenov sinergij, v finančnem letu 2018 pa naj bi sinergije dosegle 60 milijard jenov.

Ghosnu bo sicer pri vodenju Nissana na pomoč priskočil dosedanji član uprave za konkurenčnost Hiroto Saikawa, ki bo z njim delil mesto glavnega izvršnega direktorja.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek