REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Evropska banka za obnovo in razvoj: Ruska trgovina v juanih izpodriva ameriški dolar

Evropska banka za obnovo in razvoj: Ruska trgovina v juanih izpodriva ameriški dolarTrgovina v juanih med tema državama je v porastu, kitajsko valuto pa vse pogosteje uporabljajo tudi tretje države. Vir: Posnetek zaslona, Twitter
Vojna v Ukrajini in sankcije Rusiji sta spodbudili uporabo kitajskega juana.

Rast ruske trgovine v juanih bi lahko zaradi vojne v Ukrajini in zahodnih sankcij spodkopala ameriški dolar, je sporočila Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD), poroča Bloomberg.

»Povečana uporaba kitajske valute škodi ameriškemu dolarju,« je v intervjuju za ameriški novičarski portal dejala glavna ekonomistka EBRD Beata Javorcik. »Sankcije so tretjim državam dale tudi spodbudo, da razmišljajo o diverzifikaciji valut, kar bi lahko dolgoročno spodkopalo prevlado dolarja.«

Trgovina med Rusijo in Kitajsko se je povečala, potem ko zaradi sankcij, ki so jih ZDA in ameriški zavezniki uvedli proti Moskvi, spremenile trgovinske poti in preusmerile več trgovinskih linij v Azijo.

Rusija je začela velik del trgovine poravnavati v juanih namesto v dolarjih in evrih. Kitajska valuta je julija predstavljala 34 odstotkov ruskega uvoza in 25 odstotkov izvoza, kažejo zadnji podatki, ki jih je objavila ruska centralna banka.

Trgovanje v juanih med tema državama je v porastu, kitajsko valuto pa vse pogosteje uporabljajo tretje države, ki niso bile zainteresirane za uvedbo sankcij proti Rusiji, piše v akademskem prispevku, katerega soavtorica je Beata Javorcik.

Raziskava je upoštevala podatke o ruski trgovini med januarjem 2016 in decembrom 2022.

»Veliko teh trgovskih linij je bilo vzpostavljenih že pred vojno,« je dodala. »Toda vojna je spodbudila uporabo kitajskega juana.«

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek