REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Eti pod okrilje skupine Andlinger & Company; posel vreden skoraj 27,5 milijona evrov

Konzorcij lastnikov družbe Eti Elektroelement je danes s predstavniki mednarodne skupine Andlinger & Company podpisal pogodbo za prodajo 76-odstotnega lastniškega deleža. Andlinger & Company bo za delnico Etija plačal 55 evrov, vrednost celotnega posla pa znaša skoraj 27,5 milijona evrov. Zaključek transakcije je predviden do konca leta.

Pri prodaji večinskega lastniškega deleža Eti se je v konzorcij združilo okoli 950 delničarjev, ki imajo skupaj v lasti 76 odstotkov vseh delnic z glasovalno pravico. Gre za največji konzorcij, ki je bil doslej oblikovan v Sloveniji, odločitev o prodaji pa so sprejeli predstavniki malih delničarjev, vodstva, strateški partner in večji finančni vlagatelj, so sporočili iz Alte, ki je vodila prodajo Etija.

"V zadnjih nekaj mesecih smo uspeli dobro spoznati Eti, ki je ena izmed tehnološko najbolj razvitih slovenskih industrijskih družb z zelo sposobnim vodstvom in predanimi zaposlenimi. Eti je že danes zelo dobro prepoznan na trgu in ima vodilen položaj pri prodaji varovalk v marsikateri državi Zahodne in Vzhodne Evrope. Veliko potenciala za nadaljnjo rast pa vidimo tudi v Zahodni Evropi, Severni in Južni Ameriki ter Aziji," je ob podpisu pogodbe povedal Ernst Reichmayr, partner v Andlinger & Company.

Dodal je tudi, da jih je Eti prepričal s svojimi strateškimi načrti, ki jih v celoti podpirajo in so prepričani, da jim bo do leta 2020 prihodke uspelo povečati za več kot 30 odstotkov na 140 milijonov evrov. Uresničitev teh ambicij bo spremljala tudi rast števila zaposlenih.

Pri nakupu Etija bodo po napovedih Reichmayrja sodelovali obstoječi vlagatelji in partnerji Andlinger & Company, vključno z ustanoviteljem Gerhardom Andlingerjem ter družinama Helmuta Sohmena in Wolfganga Leitnerja, ki bodo celoten prevzem financirali z lastnimi sredstvi.

"Dividende se bodo v bližnji prihodnosti drastično zmanjšale na zakonsko določeno mejo. To bo družbi omogočilo, da bo glavnino ustvarjenega denarnega toka lahko namenila za svojo nadaljnjo širitev in raziskave ter razvoj, ki jih nameravamo v naslednjih letih še dodatno povečati. Glede na videno smo prepričani, da ima Eti dolgoročno zelo velik potencial in lahko z našo podporo utrdi svoj položaj pri prodaji varovalk in se pomembno okrepi pri prodaji stikal in ostalega proizvodnega programa," je še dejal Reichmayr.

Kot je povedal predsednik uprave Etija Tomaž Berginc, se danes za Eti začenja pisati novo poglavje. "Dobili smo namreč novega lastnika, ki je v družbi prepoznal vrednost, ki so jo ustvarjale generacije zaposlenih ter ponudil ustrezno ceno, s katero je izpolnil pričakovanja lastnikov. V družbi namerava razviti vse proizvodne programe, jim dati nov zagon in s tem še utrditi vlogo Eti kot največjega zaposlovalca v Zasavju," je dejal.

Po njegovih besedah so prav zaposleni imeli ključno vlogo pri dosedanjem razvoju Etija in nosijo glavnino zaslug, da so danes ena izmed najbolj uspešnih slovenskih družb. "Z novim lastnikom pa se nam odpirajo tudi nove priložnosti ter trgi. Ker bo Andlinger & Company prevzem financiral z lastnimi sredstvi, se bo Eti lahko nemoteno posvetil širitvi poslovanja in uvajanju novih izdelkov, zagotovo pa so spodbudni tudi načrti novega lastnika o dodatnem zaposlovanju," je povedal Berginc.

Postopek prodaje večinskega lastniškega deleža se je začel pred skoraj dvema letoma, ko so se delničarji Etija na skupščini z veliko večino odločili, da želijo za družbo najti novega lastnika z dolgoročnimi načrti. Prodajni postopek so delničarji zaupali Alta Skupini, ki je v konzorcij uspela povezati kar okoli 950 delničarjev, med drugim tudi številne sedanje in nekdanje zaposlene.

Andlinger & Company s pisarnami v New Yorku, Dunaju in Bruslju je leta 1976 ustanovil ameriški državljan avstrijskih korenin Gerhard Andlinger, ki je še vedno manjšinski lastnik družbe. Andlinger & Company danes združuje skupino uspešnih mednarodnih podjetnikov, ki investirajo predvsem v dobro stoječe družbe iz industrijske panoge z velikim potencialom za rast.

Večino prevzemov je financiranih z lastnimi sredstvi, kar prevzetim družbam omogoča hitrejšo in bolj stabilno rast, saj lahko glavnino ustvarjenega dobička namenijo za rast poslovanja. Andlinger & Company se osredotoča izključno na dolgoročne naložbe in nima roka, v katerem bi moral katero od naložb prodati. Nekatere družbe ima tako v lasti tudi že več kot 20 let.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek