REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Eon v prvem polletju s trimilijardno izgubo

Eon v prvem polletju s trimilijardno izguboEON

Nemški Eon je v prvi polovici letošnjega leta zabeležil tri milijarde evrov izgube. Na ravni skupine je energetskemu velikanu v prvih šestih mesecih letos v primerjavi z enakim obdobjem lani bruto dobiček iz poslovanja (EBITDA) padel za 12 odstotkov na 2,9 milijarde evrov. Eon je ob tem zabeležil 20,25 milijarde prihodkov.

Glavni finančni direktor družbe Michael Sen je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP ob objavi polletnih rezultatov dejal, da je Eon kljub težkim pogojem poslovanja ustvaril soliden rezultat.

Kljub slabšemu poslovanju v prvi polovici leta v energetski družbi vztrajajo, da bodo ob koncu leta dosegli načrtovane rezultate. Bruto dobiček iz poslovanja bo po napovedi Eona ob koncu leta znašal med 2,7 in 3,1 milijarde evrov, čisti dobiček pa med 600 milijoni in milijardo evrov.

Podobno kot pri drugih velikih energetskih družbah se tudi pri poslovanju Eona poznajo prizadevanja nemške vlade za končanje proizvodnje jedrske energije, še poroča AFP. Nemčija namreč za uporabo obnovljivih virov ponuja vrsto ugodnosti in subvencij.

Dolg Eona se je sicer povečal na 24,8 milijarde evrov, konec lanskega leta je znašal 21,4 milijarde evrov.