REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Elektrika se utegne prihodnje leto v Nemčiji podražiti do 60 odstotkov

Elektrika se utegne prihodnje leto v Nemčiji podražiti do 60 odstotkovNemci vse bolj občutijo draginjo. Vir: Zajem zaslona, Twitter

Nemška komunalna podjetja za dobavo električne energije so v petek sporočila, da v naslednjem letu pričakujejo veliko podražitev električne energije.

Ocenjuje se, da bi se cena lahko zvišala za približno 60 odstotkov, poroča Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Kot navaja FAZ, cene elektrike trenutno rastejo počasneje kot cene plina, ki so medtem že narasle med 30 in 60 odstotki (odvisno od dobavitelja) v primerjavi z obdobjem pred vojno v Ukrajini.

Po besedah ​​ministra za gospodarstvo in oskrbo z energijo Roberta Habecka (iz vrst nemških Zelenih) bi se cena elektrike lahko celo podvojila, če vlada ne bo posegla na trg in omejila marž energetskim podjetjem.

»Če ne bomo naredili odločnih korakov in takojšnje reforme trga z električno energijo, bi se cene lahko podvojile,« je priznal Habeck.

Hkrati je izrazil prepričanje, da bi se razmere lahko normalizirale od sredine prihodnjega leta.

V zvezni vladi pod taktirko kanclerja Olafa Scholza trenutno poteka razprava o morebitni zamrznitvi cen elektrike.

Nemški mediji navajajo, da tudi kancler Scholz (SPD) podpira uvedbo zgornje meje cen električne energije za gospodinjstva in male podjetnike.

Dogovor o tem vprašanju je napovedal za oktober.

Reuters poudarja, da se po zadnji raziskavi javnega mnenja kar 40 odstotkov vprašanih boji, da cen elektrike in plina v prihodnosti ne bodo mogli poravnati ali pa jim bo to komaj uspelo, sicer z velikimi težavami…

Nemci vse bolj občutijo draginjo.

»Ko poravnam vse položnice, in vse nujne življenjske stroške, mi od 3600 evrov neto ne ostane nič,« se pritožujejo na družbenih omrežjih.

Analitiki ugotavljajo, da hitro naraščajoče cene energije in hrane silijo mnoge (60 odstotkov vseh gospodinjstev!), da porabijo svoje prihranke.

Hranilnice so v zvezi s tem prišle do grozljivih številk.

Trpijo tudi podjetja.

Pešanje nemškega gospodarstva pa bo gotovo imelo velik vpliv tudi na Slovenijo.

Slovensko gospodarstvo je namreč zelo odvisno prav od nemškega trga...

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek