REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Cimos za 110 milijonov evrov v italijanske roke

Konzorcij prodajalcev 92-odstotnega deleža Cimosa na čelu z DUTB je danes z družbo TCH Cogeme, ki je v lasti italijanskega sklada Palladio Finanziaria, podpisal pogodbo o prodaji deleža. Vrednost transakcije znaša 110 milijonov evrov, posel pa bo predvidoma zaključen v prvem četrtletju 2017, so sporočili iz DUTB.

Pogodbo so podpisali glavni izvršni direktor Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) Imre Balogh, začasna predsednica uprave Slovenskega državnega holdinga (SDH) Lidia Glavina in drugi lastniki Cimosa ter glavni izvršni direktor TCH Cogeme Gino Berti.

Med odložnimi pogoji sta pridobitev soglasij agencij za varstvo konkurence in dogovor s hrvaško agencijo za zavarovanje depozitov in sanacijo bank glede tožbe proti Cimosu zaradi neplačanega dolga do nekdanje Riječke banke.

Po poročanju več medijev transakcija, ki je ocenjena na 110 milijonov evrov, vključuje kupnino v višini zgolj 100.000 evrov, ostalo pa se navezuje na dolžniško razbremenitev koprske družbe. Razumeti je, da bodo banke upnice v skladu z dogovorom odpisale za okoli 140 milijonov evrov dolga, tako da bo znašal še vzdržnih približno 110 milijonov evrov. Nekateri mediji ob tem pišejo, da so se italijanski lastniki zavezali poravnati večji del tega zneska.

TCH Cogeme je ob tem napovedal, da bo po zaključku transakcije Cimosu zagotovil 20 milijonov evrov svežega kapitala za podporo in spodbuditev načrtovanih naložb za modernizacijo proizvodnje ter za zaključek prestrukturiranja.

"Potrudili se bomo, da bomo v čim krajšem času pridobili nova naročila za Cimos, ki jih je tudi zaradi negotove poslovne in finančne situacije v zadnjih letih primanjkovalo. Obstoječe ključne stranke Cimosa so nas prav tako pripravljene podpreti," je po podpisu kupoprodajne pogodbe povedal Berti.

Predsednik uprave Cimosa Gerd Rosendahl je dejal, da je glede na položaj, v katerem je bil Cimos v zadnjih letih, to pomemben korak k povrnitvi zaupanja strank, dobaviteljev in vseh ostalih ključnih deležnikov, ki so mu v teh težkih časih stali ob strani. "Nova naveza med Cimosom in TCH Cogeme, uspešnim avtomobilskim stebrom Palladio Holding Group, predstavlja dobro izhodišče za prihodnost družbe," je povedal Rosendahl.

Podpis pogodbe je po Baloghovih besedah pomemben iz več razlogov: je ključen za Cimos, njegove zaposlene in stranke, saj bo podprl prihodnje poslovanje skupine, je bistvenega pomena za primorsko regijo, saj je Cimos ena izmed redkih velikih družb v tej regiji, poleg tega pa bo Cimos pod okriljem novega lastnika ponovno postal pomemben igralec v industriji proizvodnje sestavnih delov za avtomobilsko industrijo, kar bo zagotovilo pozitivne dolgoročne učinke za slovensko gospodarstvo.

"To je skupni uspeh vseh vpletenih strani. Globoko verjamem, da bodo na koncu, ko bodo izpolnjene še zadnje naloge, vsi napori za odpravo ovir, s katerimi smo se srečali na poti, obrodili sadove, TCH Cogeme pa bo kot strateški lastnik in partner ponovno povzdignil Cimos," je povedal Balogh.

Zadovoljni so tudi v SDH. "V tem izredno težkem prodajnem postopku smo uspeli najti strateškega partnerja, ki bo v podpiral skupino Cimos, ima dolgoročne načrte in je v preteklosti že uspešno prestrukturiral številna podjetja tako iz avtomobilske industrije kot tudi iz ostalih industrij," je dejala Glavina, ki je prav tako poudarila dolgoročne pozitivne učinke za domače gospodarstvo in razvoj proizvodnje sestavnih delov za avtomobilsko industrijo v Sloveniji.

"Izredno smo zadovoljni, da smo dobili novega lastnika," je v svojem prvem odzivu za STA povedal predsednik sveta delavcev Cimosa Trajko Isovski. Kot je dodal, ima novi lastnik seveda pravico do novih ciljev in načrtov kot tudi do nove organizacije in kadrovanja, sam pa pričakuje, da bo prišlo z italijanskimi lastniki tudi do pogovorov. Po njegovem pa je najbolj pomembno, da je bil težji korak narejen, in da so končno ugledali "neko luč v temi". Če bodo na koncu videli tudi svetlobo, pa se bo pokazalo čez čas.

Prodajni postopek je stekel avgusta lani, ko so se za skupno prodajo 92,3-odstotnega deleža Cimosa odločili DUTB (47,5 odstotka), država oz. SDH (24,26 odstotka), NLB (9,44 odstotka), Gorenjska banka (5,74 odstotka), Abanka Vipa (2,42 odstotka), NKBM (2,2 odstotka) in SID banka (0,74 odstotka).

Lastniki oz. dotedanji upniki so v postopku prisilne poravnave Cimosa, ki se je začela junija 2014, maja lani pa je bila pravnomočno potrjena, pretvorili dobrih 168 milijonov evrov terjatev v delnice družbe.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek