REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Cerar: SDH stroške prodajnih postopkov za NLB ocenjuje na milijon evrov

Cerar: SDH stroške prodajnih postopkov za NLB ocenjuje na milijon evrovNLB - poslovna zgradba

Odločitev vlade za neprodajo NLB je bila po besedah premiera Mira Cerarja pravilna in premišljena. Dokončne ocene stroškov prodajnih postopkov še ni mogoče podati, po informaciji SDH pa so ti ocenjeni na približno milijon evrov brez DDV. V primeru uspešne prodaje pa bi znašali okoli šest milijonov evrov brez DDV, je dejal.

Premier je v odgovoru na poslansko vprašanje Ljudmile Novak (NSi), ki je med drugim opozorila, da je odločitev vlade za neprodajo NLB v nasprotju z zavezo Evropski komisiji leta 2013, in jo je zanimalo, na kakšen način bo premier prevzel odgovornost za morebitne negativne posledice te odločitve, dejal, da teh ne vidi.

Kot je spomnil, intenzivni pogovori z Evropsko komisijo na to temo potekajo: "Na to temo sem se pogovarjal s predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem, ki je izrazil veliko razumevanje. Razume, da je problematika prenesenih deviznih vlog na Hrvaškem posebna okoliščina, ki je v drugih državah ni."

Po pogovorih finančne ministrice Mateje Vraničar Erman z evropsko komisarko za konkurenco Margrethe Vestager sedaj intenzivno potekajo posvetovanja s strokovnimi službami, ki preučujejo možne variante alternativnih ukrepov. "Verjamem, da bomo z intenzivnimi pogajanji našli rešitev, da se NLB ohrani kot močna regionalna banka," je dodal.

Čeprav je Novakova menila, da vlada s tem, ko ni prodala NLB, ki jo moramo po njenih besedah "davkoplačevalci zalagati z denarjem", ponavlja napake prejšnjih vlad, je Cerar ocenil, da ne more popraviti zadev za 10, 15 let nazaj, "lahko pa z vlado poskrbim, da se slabe prakse ne bodo ponavljale".

Vlada po njegovih besedah sledi cilju, da se s privatizacijo bank doseže kupnina, ki bo v največji možni meri poplačala državni vložek v banke v letih 2013 in 2014, kar "v tem primeru na nek način ni bilo doseženo". Kot je zagotovil, vlada ne bo dovolila, da bi davkoplačevalci "nosili breme slabe prodaje NLB".

Delite članek