REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Glavni urednik Dejan Steinbuch.

Bundesbank napoveduje nadaljnjo krepko rast nemškega gospodarstva

Bundesbank napoveduje nadaljnjo krepko rast nemškega gospodarstva

Rast nemškega gospodarstva je v zadnjem četrtletju lanskega leta nekoliko oslabela, a to sodeč po navedbah tamkajšnje centralne banke Bundesbank ne bi smelo predstavljati večje nevarnosti za nadaljnjo rast. Kot mesečno poročilo centralne banke povzema nemška tiskovna agencija dpa, je razpoloženje v največjem evropskem gospodarstvu nadpovprečno.

Nemško gospodarstvo še naprej raste z izrazito visokim tempom, je v mesečnem poročilu zapisala centralna banka Bundesbank. Kot so dodali, je stanje nadpovprečno dobro tako na trgu dela kot pri naročilih v industriji. Prav tako so zelo optimistično razpoloženi podjetniki in potrošniki.

Največje evropsko gospodarstvo zraslo že osmo zaporedno leto, lanska rast pa je bila najmočnejša po letu 2011.

V zadnjem lanskem četrtletju je bila sicer rast nemškega gospodarstva nekoliko šibkejša kot v poletnih mesecih, pri čemer so v Bundesbank zapisali, da bi to lahko pripisali dvema podaljšanima prazničnima vikendoma v oktobru. Dodali so, da rahlega padca v rasti ne gre jemati kot trend.

V predhodni oceni je nemški statistični urad zapisal, da se je nemško gospodarstvo od oktobra do konca decembra na četrtletni ravni okrepilo za 0,5 odstotka. V prvi oceni celotnega lanskega leta pa so ugotovili 2,2-odstotno rast bruto domačega proizvoda.

Po poročanju je tako največje evropsko gospodarstvo zraslo že osmo zaporedno leto, lanska rast pa je bila najmočnejša po letu 2011. Natančne podatke o rasti nemškega gospodarstva bo sicer statistični urad predstavil 14. februarja.