REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Bruselj pripravlja nov paket sankcij proti Rusiji - ker prejšnjih sedem paketov ni popolnoma uničilo gospodarstva EU?«

»Bruselj pripravlja nov paket sankcij proti Rusiji - ker prejšnjih sedem paketov ni popolnoma uničilo gospodarstva EU?«Sankcije vodijo do - recesije... ampak EU nadaljuje po isti poti! Vir: Zajem zaslona, Twitter

Evropska unija se očitno ne zna prav ničesar naučiti iz dosedanjih napak.

Bruselj nadaljuje po starem – z novim krogom sankcij proti Rusiji.

Da te sankcije najbolj škodijo prav evropskemu gospodarstvo ponavljajo znani ekonomisti, inštituti, eksperti – a politiki nadaljujejo po svoje.

»EU pripravlja nov paket sankcij proti Rusiji,« je Daggny Tagart povzela na Twitteryu izjavo »evropskega zunanjega ministra« Josepa Borrella.

In pomenljivo vprašala: »Ker prejšnjih sedem paketov ni popolnoma uničilo gospodarstva EU

Gospodarska recesija v evroobmočju se je septembra medtem poglobila, poslovna dejavnost pa se je zmanjšala že tretji mesec zapored, je pokazala nova raziskava S&P Global.

Poročilo ugotavlja, da so proizvajalce v 19-članskem evroobmočju, ki mu pripada tudi Slovenija (od novega leta pa tudi Hrvaška) močno prizadeli skokoviti stroški energije, pri čemer je prečna vrednost sestavljenega kazalnika vodij nabave (PMI) o gospodarski aktivnosti padel na najnižjo raven od leta 2013.

V Sloveniji pa to sploh ni tema - vsi se pričkajo le o prerazporeditvi sadov revščine. 

PMI je mesečno izračunan indeks vodij nabav (prikazuje stanje proizvodnega sektorja, saj velja za dober pokazatelj splošnega gospodarskega zdravja), je padel z 48,9 avgusta na 48,2 septembra.

Naraščajoče cene energije in naraščajoči življenjski stroški »ne prizadevajo samo povpraševanje, ampak v nekaterih primerih tudi omejujejo proizvodnjo in dejavnost storitvenega sektorja,« agencija Bloomberg navaja besede globalnega ekonomista S&P Chrisa Williamsona.

»Recesija v evroobmočju je na vidiku,« je opozoril Williamson.

In poudaril, da se »Nemčija sooča z najtežjimi razmerami, pri čemer se gospodarstvo poslabšuje s hitrostjo, ki je zunaj pandemije ni bilo od svetovne finančne krize.«

Ne glede na to pa bo EU še dodatno sprejela nekaj ukrepov – za uničenje evropskega gospodarstva.

V Sloveniji pa to sploh ni tema.

Vse stranke in predsedniški kandidati na Slovenskem se pričkajo samo o tem, kako čim bolj »pravično« razporediti pomanjkanje, restrikcije, omejitve in vedno manj evrov.

Ne pa, kako to pomanjkanje – preprečiti.

Delite članek