REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Britanski finančni minister po izpadu evropskih sredstev zagotavlja pomoč kmetom in raziskovalcem

Britanski finančni minister po izpadu evropskih sredstev zagotavlja pomoč kmetom in raziskovalcemVinograd

Evropska sredstva za kmete, raziskovalce in druge projekte bodo po izstopu Velike Britanije iz EU nadomeščena z domačim sredstvi, je zagotovil britanski finančni minister Philip Hammond. Takšna poteza bi lahko Veliko Britanijo na leto stala 4,5 milijarde funtov (5,2 milijarde evrov), podprti pa bodo že podpisani evropski projekti, je pojasnil.

Vlada je po besedah finančnega ministra odločena, da ljudem omogoči stabilnost in gotovost tudi po odhodu iz EU, poročajo tuje tiskovne agencije.

Britanski kmetje na leto dobijo kar okoli tri milijarde funtov subvencij in pomoči iz evropskih sredstev, kmetje pa so novico o nadaljevanju podpore pozitivno sprejeli.

"Upam, da bo ta kratkoročna gotovost tudi pomagala pri ustvarjanju dolgoročne samozavesti, ki jo potrebujemo," je dejal predsednik kmetijskega združenja Meurig Raymond.

Vendar pa je predstavnik škotskega finančnega ministrstva Derek Mackay ocenil, da obljubljena pomoč ne bo zadostovala. "Omejena shema pomoči za nekaj let bo Škotsko prikrajšala za vsa sredstva, ki bi jih lahko v prihodnje dobila kot članica EU," je dejal.

Prvi minister Walesa Carwyn Jones pa je poudaril, da bi na ta način dobili le polovico sedanjih sredstev, ne bo pa to zagotovilo dolgoročne stabilnosti, ki so jo obljubljali pred referendumom.

Finančni minister Severne Irske Mairtin O Muilleoir pa je dejal, da bo omenjena pomoč sicer pomagala nekaterim kandidatom za evropska sredstva, vendar pa bo brez teh ostalo nekaj ključnih projektov.

Na izpad evropskih sredstev so v referendumski kampanji opozarjali tudi zagovorniki obstanka Velike Britanije v EU, saj so menili, da gre za pomembna sredstva za kmetijstvo in raziskovalno dejavnost.

Medtem pa so podporniki izhoda poudarjali, da bi Velika Britanija izpad teh sredstev lahko nadomestila s tistimi, ki jih sicer prispeva v skupni proračun.