REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Britanska trgovina na drobno si je po brexitu opomogla

Britanska trgovina na drobno si je po brexitu opomogla

V Veliki Britaniji se je prodaja na drobno julija zvišala za 1,4 odstotka, s čimer so se na Otoku nekoliko umirili strahovi pred takojšnjim izpadom, ki bi ga lahko povzročila odločitev Britancev, da zapustijo EU.

Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, se je obseg trgovine na drobno občutno zvišal po tem, ko se je še junija skrčil za 0,9 odstotka.

Julija so rast trgovine na drobno spodbudili turisti, ki so izkoristili padec cene funta, ki ga je povzročil prav rezultat referenduma.

Analitiki kljub temu opozarjajo, da podjetja po referendumski odločitvi ne zaposlujejo, prav tako se bo okrepila inflacija, zato je za večji optimizem še prezgodaj.

Na posledice brexita se sicer v Veliki Britaniji že pripravljajo, tako je v začetku meseca med drugim britanska centralna banka Bank of England ključno obrestno mero znižala na rekordno nizkih 0,25 odstotka.