REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Britanci si ne morejo privoščiti upokojitve

Britanci si ne morejo privoščiti upokojitveŠtevilo posameznikov, starejših od 70 let, ki še delajo, je leta 2022 poskočilo za 61 odstotkov. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Kriza življenjskih stroškov v Združenem kraljestvu sili starejše ljudi, vključno s tistimi, starimi 70 let in več, da ostanejo zaposleni kljub temu, da izpolnjujejo pogoje za upokojitev.

Najnovejša raziskava organizacije Rest Less kaže, da je število posameznikov, starejših od 70 let, ki še delajo, leta 2022 poskočilo za 61 odstotkov v primerjavi z desetletjem prej.

Številke, objavljene pred mednarodnim praznikom dela, kažejo na več kot 446.600 ljudi, ki so že v osmem desetletju življenja, a se lani še niso upokojili, v primerjavi z letom 2012, ko je bilo takih starostnikov v procesu dela 277.926.

Tragičen je primer upokojenca, ki je poskušal oropati tri banke z nečitljivo napisanim listkom, da naj mu izročijo bankovce za 10 in 20 funtov, pa se ne bo nikomur nič zgodilo.

»Danes vidimo veliko starejših delavcev, ki se zaradi naraščajočih življenjskih stroškov trudijo preživeti iz rok v usta, brez kakršnih koli prihrankov, kar pomeni, da morajo delati, da sploh preživijo,« je opozoril Stuart Lewis, izvršni direktor organizacije Rest Less.

Življenjski stroški so se v Združenem kraljestvu v zadnjih dveh letih strmo povečali.

Letna stopnja inflacije je lani oktobra dosegla vrh pri 11,1 odstotka, kar je najvišja stopnja v zadnjih 41 letih.

Marca letos je znašala 10,1 odstotka, ko je bila po uradnih podatkih že sedmi mesec zapored zabeležena dvomestna inflacija.

Trenutna upokojitvena starost za moške in ženske v Združenem kraljestvu je 66 let, vendar se bo do leta 2046 postopoma dvignila na 68 let.

Medtem ko so v Franciji že pravi upori zoper pokojninsko reformo pa so britanski upokojenci bolj letargični...

Na Škotskem vseeno opozarjajo, da je taka upokojitev (66 let) prepozna in da bi se bilo porebno zaradi napredka tehnike upokojevati prej, ne pa pozneje... 

Norveška in Islandija imata trenutno najvišjo upokojitveno starost v Evropi, in sicer 67 let.

Najnižjo upokojitveno starost v Evropski uniji pa imajo Grčija, Italija in Luksemburg, in sicer 62 let.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek