REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Bloomberg: Uporaba evra v svetovnem plačilnem prometu se zmanjšuje, juana pa narašča

Bloomberg: Uporaba evra v svetovnem plačilnem prometu se zmanjšuje, juana pa naraščaČezmejne transakcije SWIFT z evri so padle na najnižjo raven v zadnjih treh letih. Največ se še vedno uporablja dolar, toda hitro narašča tudi uporaba juanov. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Uporaba evra za mednarodne poravnave je prejšnji mesec padla na najnižjo raven v treh letih, poroča Bloomberg, ki se sklicuje na podatke SWIFT.

Statistični podatki Združenja za svetovne medbančne finančne telekomunikacije so menda pokazali, da je delež čezmejnih transakcij, ki vključujejo enotno valuto evro, aprila padel na 31,74 odstotka z 32,64 odstotka prejšnji mesec.

Medtem so se plačila z ameriškim dolarjem povzpela na 42,71 odstotka z 41,74 odstotka marca, medtem ko so čezmejne transakcije s kitajskim juanom poskočile na najvišjo raven v petih mesecih.

Čezmejne transakcije SWIFT z evri so padle na najnižjo raven v zadnjih treh letih. Največ se še vedno uporablja dolar, toda hitro narašča tudi uporaba juanov.

Delež plačil z uporabo japonskih jenov se je aprila znižal na 3,51 odstotka s 4,78 odstotka prejšnji mesec, navaja poročilo.

»Delež dolarja se je po propadu več ameriških posojilodajalcev in pomislekih okoli švicarske Credit Suisse Group AG še naprej povečeval, kar je na koncu privedlo do tega, da jo je kupila UBS Group AG je zapisal Bloomberg.

Poročilo navaja, da je evro kljub nedavnemu padcu še vedno drugouvrščena valuta za mednarodna plačila na SWIFT.

Medtem pa uporaba juana v svetovnem trgovinskem prometu vztrajno narašča v skladu s prizadevanji vlade v Pekingu za internacionalizacijo uporabe svoje valute.

Renminbi igra pomembno vlogo v mednarodni trgovini, saj si vse več držav prizadeva zmanjšati svojo odvisnost od zahodnega finančnega sistema, zlasti od ameriškega dolarja.

Moskva in njeni partnerji povečujejo uporabo lokalnih valut v medsebojni trgovini in si prizadevajo tudi za vzpostavitev nove rezervne valute, ki se načrtuje v okviru držav članic BRICS-a, med drugim tudi zaradi zahodnih sankcij proti Rusiji.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek