REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Bloomberg: Šibko povpraševanje po plinu nakazuje šibkost industrije v Evropi

Bloomberg: Šibko povpraševanje po plinu nakazuje šibkost industrije v EvropiIndustrijska poraba plina naj bi padla za 20 odstotkov pod ravnjo zabeleženo leta 2021. Vir: Posnetek zaslona, Twitter
Nekoč močno evropsko gospodarstvo je tretje četrtletje začelo z največjim mesečnim padcem tovarniških naročil od pandemije leta 2020.

Različni proizvajalci, od kemikalij do kovin in strojev, so lani zaradi posledic energetske krize ustavili proizvodnjo. Ker je proizvodnja v vodilnem gospodarstvu Evropske unije - Nemčiji še vedno na nizki ravni, je to kazalec globlje industrijske šibkosti, piše Bloomberg.

Rekordno visoke cene, ki so bile posledica zmanjšane dobave ruskih energentov, kar je bil odgovor na zahodne sankcije proti Moskvi, so se zdaj bolj ali manj vrnile v »normalo«, a poslabšanje gospodarskih razmer še vedno močno vpliva na povpraševanje.

Po podatkih industrijskega podjetja S&P Global Commodity Insights se predvideva, da bo industrijska poraba plina v Evropi ostala okoli 20 odstotkov pod ravnjo iz leta 2021.

»Ne gre več le za cene, ampak za gospodarske razmere,« pravi Erisa Pasko, analitik za zemeljski plin pri Energy Aspects. »Še vedno vidimo veliko šibkosti in veliko negotovosti.«

Kljub 80-odstotnemu padcu cen plina v primerjavi z lanskim letom – zaradi česar je bil del proizvodnje v letu 2022 nedonosen – se nemška energetsko intenzivna industrija bori za preživetje, še bolj kot širši proizvodni sektor.

To še posebej velja za kemično industrijo.

VCI, nemška skupina za kemično industrijo, pričakuje, da se bo proizvodnja, razen farmacevtskih izdelkov, leta 2023 zmanjšala za 11 odstotkov.

Evropski svet za kemijsko industrijo medtem napoveduje 8-odstotni padec v celotni regiji, brez izgledov za skorajšnje okrevanje povpraševanja.

Nekoč močno evropsko gospodarstvo je tretje četrtletje začelo z največjim mesečnim padcem tovarniških naročil od pandemije leta 2020.

Padec v proizvodnem jedru države je verjetno dovolj hud, da bo povzročil trimesečno krčenje, takoj po tem, ko je komaj izšla iz recesije, navaja Bloomberg sklicujoč se na anketo med ekonomisti.

Po ogromnih naložbah v infrastrukturo za utekočinjeni zemeljski plin (LNG) in skladiščenje energije so tveganja pomanjkanja to zimo omejena, vendar so jih nadomestile skrbi zaradi že globoko zakoreninjene recesije, ki vpliva na obotavljanje nemških podjetij glede ponovnega povečanja proizvodnje.

Evropa v bankrotu? Zahvaljujoč vojni in ameriškem terorističnem napadu na plinovode Severni tok. Poteka deindustrializacija Nemčije, Združenega kraljestva in celotne Evrope. Evropa nima denarja, da bi kjerkoli več karkoli zgradila... Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Ker so evropska gospodarstva pod pritiskom visokih obrestnih mer, obstaja bojazen, da si povpraševanje po plinu morda nikoli ne bo opomoglo.

Eden od razlogov je lahko v tem, da se podjetja preusmerjajo na obnovljive vire energije, so pa tudi takšna, ki se umikajo iz Nemčije in se selijo drugam.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek