REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Bloomberg: Osredotočenost Kitajske na proizvodnjo lahko pahne svet v novo trgovinsko vojno

Bloomberg: Osredotočenost Kitajske na proizvodnjo lahko pahne svet v novo trgovinsko vojno»Protekcionistično« reakcijo na gospodarsko politiko Pekinga lahko vidimo v prizadevanjih ZDA, da Kitajski onemogočijo dostop do ameriške napredne tehnologije, poudarjajo analitiki. Vir: Posnetek zaslona, X

Osredotočenost kitajskega gospodarstva na proizvodnjo bi lahko povzročila trgovinsko vojno z drugimi svetovnimi industrijskimi silami, opozarjajo Bloombergovi analitiki.

Sredi rasti, ki so jo zavirale težave, kot so dolgotrajni učinki pandemije covid-19 in kriza na stanovanjskem trgu, je Peking začel močno vlagati v proizvodnjo, kar je razvidno iz vrtoglavega 38,2-odstotnega povečanja izdajanja kreditov v prvih treh četrtletjih leta lani po podatkih Kitajske centralne banke.

Po podatkih kitajskega državnega statističnega urada so se skupne naložbe v proizvodnem sektorju v prvih devetih mesecih leta 2023 glede na leto prej povečale za 6,3 odstotka, v visokotehnološki proizvodnji pa za 11,3 odstotka.

Po drugi strani pa je Kitajska dosegla presežek industrijskih dobrin, ki je dosegel približno 2 odstotka svetovnega BDP, kar je bilo nazadnje videno v ZDA po drugi svetovni vojni, poroča Bloomberg Intelligence.

Analitiki ocenjujejo, da se približno 45 odstotkov kitajskega proizvedenega blaga, od avtomobilov do pralnih strojev, izvozi, ker domače povpraševanje ne more slediti proizvodnji.

Peking je bil še posebej uspešen pri proizvodnji in izvozu električnih vozil, baterij in sončnih kolektorjev.

Po uradni statistiki se je vrednost izvoza teh izdelkov v prvih treh četrtletjih 2023 povečala za 42 odstotkov glede na leto prej.

Čeprav je osredotočenost na proizvodnjo državi doslej pomagala preprečiti recesijo, podobno tisti, ki je prizadela ZDA po zlomu ameriškega stanovanjskega trga leta 2008, raste tveganje ustvarjanja neravnovesja v svetovni proizvodnji, ki bi lahko povzročilo povečane trgovinske napetosti z drugimi državami, opozarjajo analitiki.

Osredotočenost Pekinga na »industrijsko nadgradnjo« je privedla do zmanjšanja uvoza iz držav, kot so Nemčija, Južna Koreja in Japonska, ki so pred tem kitajske tovarne oskrbovale z visokotehnološkimi komponentami.

To bi lahko privedlo tudi do prevelike ponudbe blaga »v panogah, kjer Kitajska zelo veliko vlaga«, je novembra opozorila ameriška finančna ministrica Janet Yellen.

»Pozitiven element tega je, da bo nekaj tehnoloških zgodb o uspehu. To je dobro ... Težava je v tem, da je veliko vprašanje, kako dolgo bo preostali svet prenašal rastoči trgovinski presežek Kitajske. Že lahko vidimo nekakšne oblike protekcionističnega odziva,« je za Bloomberg povedal Arthur Kroeber, vodja raziskav pri podjetju za ekonomsko svetovanje Gavekal Dragonomics.

Analitiki pravijo, da je ta odziv že očiten v prizadevanjih ZDA, da Kitajski onemogočijo dostop do ameriške napredne tehnologije, in nedavnih preiskavah Evropske unije o kitajskih električnih vozilih.

Kitajska je medtem splovila prvo veliko ladjo za izvoz novih energetskih vozil, BYD Explorer NO 1.

Ladja ima skupno dolžino 199,5 m in nosilnost 7000 vozil, ter uporablja čisto in okolju prijazno gorivo.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek