REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Beti tudi v polletju pozitivno

Metliška Beti, ena vodilnih evropskih proizvajalk barvane poliamidne preje, ki je od leta 2013 v prisilni poravnavi in prestrukturiranju, je v prvem polletju letos beležila 330.000 evrov dobička iz poslovanja (EBIT) in 560.000 evrov izida pred amortizacijo (EBITDA). Družba sicer z ukrepi finančnega prestrukturiranja zagotavlja stabilen denarni tok.

Po podatkih uprave, navedenih v zadnjem četrtletnem poročilu o izvajanju ukrepov finančnega prestrukturiranja, je Beti v drugem četrtletju dosegla dobrih 2,56 milijona evrov prihodka in s tem svoje načrte dosegla skoraj 88-odstotno. Hkrati je ustvarila dobrih 61.000 evrov dobička, kar je dobra polovica manj od načrtovanega.

Njen pozitivni poslovni izid v obdobju od začetka aprila do konca junija je bil sicer za dobrih 70.000 evrov slabši od načrtovanega. Hkrati so v Beti poudarili, da so v letošnjem prvem četrtletju načrt realizacije presegli za dobrih 11 odstotkov.

Glavna izvršna direktorica Beti Maja Čibej je za STA povedala, da v družbi, ki je še leta 2013 poslovala z izgubo, letos pričakujejo 10,4 milijona evrov prodaje, kar bi bila rast za desetino, in dobiček na ravni lanskega.

Pristavila je, da se je njihovo poslovanje, ki je močno odvisno od cen energentov in drugih surovin, sicer junija poslabšalo in nato julija popravilo, omenjeni izpad pa nameravajo nadoknaditi v drugi polovici leta.

Glede zadolženosti podjetja je pojasnila, da so z Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB), ki je predlani prevzela vse njihove bančne obveznosti, lani podpisali sporazum o ureditvi kreditnih razmerij. Posojila sicer vračajo tekoče in skladno z dogovori, vsem upnikom iz prisilne poravnave pa so ponudili možnost predčasnega poplačila in jih tako januarja letos poplačali 89 odstotkov.

To predčasno poplačilo, ki so ga izvedli z diskontom, je pozitivno vplivalo na poslovanje prvega četrtletja, marca pa so s podjetjem Konfekcija Julija podpisali licenčno pogodbo o oživitvi blagovne znamke Beti za spodnje perilo in spalni program.

V Beti, kjer število delovnih mest tekoče prilagajajo potrebam, so število zaposlenih s 165 letos zvišali na 166. Sicer pa zaposlujejo le v okviru nadomestitve t. i. naravnega odliva.

Beti več kot devet desetin svojih izdelkov proda na tujih trgih, predvsem v ZDA, EU, Rusiji, Belorusiji in Izraelu. Pri svojem programu preje beleži rast, program pletiv pa so leta 2013 zaradi nerentabilnosti opustili.

V okviru Beti, ki letos praznuje 60-letnico delovanja, deluje le še proizvodnja preje. Program prisilne poravnave je bil potrjen oktobra 2013, končanje postopka s poplačilom upnikov pa je predvideno prihodnje leto.