REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Besni zaradi sankcij režejo ameriške dolarje in s kladivi uničujejo iPhone

Besni zaradi sankcij režejo ameriške dolarje in s kladivi uničujejo iPhoneUničeni iPhoni

Kot poroča turški Hurriyet Daily News so se Turki, jezni zaradi ameriških sankcij, ki uničujejo njihovo gospodarstvo in so izdatno prispevale k letošnjemu 40-odstotnemu padcu vrednosti njihove nacionalne valute v primerjavi z dolarjem,  spravili – nad ameriške dolarje in ameriške proizvode.

In to dobesedno. Tako, da fizično uničujejo dolarje in mobilne telefone, kar so tudi posneli in nato objavili na družbenih omrežjih. V enem od popularnejših posnetkov lahko vidimo, kako mesar seklja ameriške dolarje, v drugem pa se poslovnež iz jugovzhodne province Šanlurfa odloča katero tehniko naj uporabi za sežig dolarjev.

Slišimo lahko tudi vzklike »Alah je velik«. Kakšne posebne logike v tem seveda ni – sekljanje ameriških dolarjev, ki jih je v obtoku ogromno, saj je dolar svetovna »rezervna valuta« lahko kvečjemu zmanjša ameriško inflacijo in dvigne vrednost dolarja, vsak uničen iPhone pa je seveda predvsem zapravljena investicija za njegovega lastnika, kdorkoli že je, ne pa za sam Apple. Toda čustva in nacionalni ponos imajo prav tako svojo ceno.

Posnetki so se sicer pojavili kmalu zatem, ko je turški predsednik Tayyip Erdogan obljubil, da bo Turčija bojkotirala ameriške elektronske proizvode zaradi sankcij in krize, ki je med državama nastala zaradi priprtja pastorja Andrewa Brunsona, ki naj bi po navedbah turških oblasti sodeloval z zatotniki in pučisti.

V enem od posnetkov mesar seklja ameriške dolarje, v drugem pa se poslovnež odloča katero tehniko naj uporabi za sežig dolarjev

Ameriški predsednik Donald Trump je namreč sporočil, da je zaradi spora glede ameriškega pastorja Andrewa Brunsona, ki je v hišnem priporu v Turčiji, odobril podvojitev carin na uvoz aluminija in jekla iz Turčije. Carine na aluminij bodo predvidoma od ponedeljka 20-odstotne, na jeklo pa 50-odstotne. S tem želi pritisniti na Ankaro, ki ima že tako gospodarske težave.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je nato dejal, da je bil padec vrednosti turške lire, ki je bil posledica napovedi višjih ameriških carin, politična zarota. Napovedal je, da bo Turčija poiskala nove trge in zaveznike.

"Cilj te operacije je Turčijo prisiliti, da se preda na vseh področjih, od financ do politike. Znova smo tarča politične, zahrbtne zarote," je poudaril v nagovoru članom svoje stranke v črnomorskem mestu Trabzon. Napovedal je, da bodo z božjo pomočjo to premagali.

Če so ZDA žrtvovale svoje odnose s Turčijo, bo njegova država odgovorila z "iskanjem novih trgov, novih partnerstev in novih zaveznikov", je izpostavil turški predsednik.

Številni analitiki pa ocenjujejo, da Andrew Brunson ni pravi razlog za spor. Kot prave razloge za zaostritev odnosov med državama pogosto navajajo vse bolj tesno sodelovanje Turčije z Rusijo, turški nakup ruskih raket S-400, nezadovoljstvo ZDA zaradi turške podpore Katarja, ki ima dobre odnose z Iranom in nezadovoljstvo Turčije zaradi vloge in ravnanja ZDA in EU ob neuspešnem puču v Turčiji in po njem, ko je Erdoganu pomoč prišla iz nepričakovane smeri – Rusije in Irana, ne pa ZDA in EU.

Delite članek