REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Avstrija povečala uvoz ruskega plina na 98 odstotkov

Avstrija povečala uvoz ruskega plina na 98 odstotkov

Avstrija je dejansko povečala uvoz iz sankcionirane države zaradi pomanjkanja cenovno dostopnih alternativ.

Delež avstrijskega uvoza plina iz Rusije še naprej raste in je decembra dosegel rekordnih 98 odstotkov, je dejala avstrijska ministrica za energijo Leonore Gewessler.

Mesec prej je bil delež po besedah ministrice še 76-odstoten.

Medtem ko je večina držav EU zmanjšala uvoz ruskega plina zaradi konflikta v Ukrajini, je Avstrija, ki pokriva približno 80 odstotkov domače porabe z gorivom iz države, prizadete s sankcijami, dejansko povečala nakupe.

Avstrija je dejansko povečala uvoz iz sankcionirane države zaradi pomanjkanja cenovno dostopnih alternativ.

Dunaj si že od začetka ukrajinskega konflikta prizadeva končati svojo desetletja dolgo odvisnost od cenovno dostopnega ruskega plina.

Vendar pa ni našel alternativnih ponudnikov, saj se je izkazalo, da je uvoz iz drugih držav veliko dražji.

Trg in energetska podjetja, ki so del njega, ne izpolnjujejo svoje odgovornosti za zadostno zmanjšanje odvisnosti od ruskega plina. Diverzifikacija našega uvoza plina napreduje veliko prepočasi,« je v ponedeljek novinarjem na Dunaju dejal minister, ki zastopa stranko Zelenih.

Gewesslerjeva je dejala, da je njeno ministrstvo zadolžilo gospodarski možganski trust Wifo, da do poletja pripravi študijo o gospodarskem vplivu, ki bi ga imela prekinitev pogodbe avstrijskega energetskega velikana OMV z ruskim Gazpromom.

»Pripraviti se moramo na izstop iz dolgoročnih pogodb OMV,« je poudarila.

Po poročanju Reutersa ima ministrstvo za energijo tudi načrte, da bo od podjetij, ki prodajajo plin v Avstriji, zahtevalo, da sprejmejo konkretne ukrepe za zmanjšanje deleža ruskega plina v svoji mešanici.

OMV, ki pokriva okoli 30 odstotkov avstrijskih potreb po plinu, je bil med prvimi, ki je privolil v plačilo ruskega plina v rubljih v skladu z novim poravnalnim mehanizmom, ki ga je Moskva uvedla za »neprijazne države«, ki so Rusiji uvedle sankcije.

Vodja družbe Alfred Stern je takrat dejal, da je opustitev ruskega plina za Avstrijo nemogoča in bi imela hude posledice za njeno gospodarstvo in energetsko varnost.

Nakazal je, da se bo OMV držal svoje dolgoročne pogodbe z Gazpromom in ne namerava kmalu izstopiti iz sporazuma.

Pogodba z ruskim plinskim velikanom je bila podpisana leta 2018 in velja do leta 2040.

​Slovenija je seveda ravnala drugače – in posledice so očitne, predvsem zaradi naraščajočih cen ogrevanja, hrane, elektrike in drugih potrebščin…

Toda nič hudega, to bo sedaj uredil Inštitut 8. marec, ki se bo boril proti - inflaciji.

Na vzrok inflacije seveda ne bodo pokazali, ker bi bilo to politično nekorektno.

Pa še Obamina fundacija, ki je zelo blizu predsednici Inštituta 8.marec  se ne bi ravno strinjala, še posebej zato, ker je bil prav Barack Obama, ki je organiziral puč leta 2014 v Kijevu, eden najbolj odgovornih za sedanjo vojno v Ukrajini....

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek