REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Aroganca: Estonija grozi z blokado »preveč velikodušne naftne kapice«, EU neuspešna pri uvajanju »plinske kapice«

Aroganca: Estonija grozi z blokado »preveč velikodušne naftne kapice«, EU neuspešna pri uvajanju »plinske kapice«Luknjičav evropski naftni zid... ki ga bodo plačali potrošniki. Vir: Zajem zaslona, Twitter

Evropska unija se skupaj s članicami G-7 resno pripravlja na določanje cene, po kateri bi lahko Rusija v prihodnje prodajala – svojo nafto.

Tudi drugim svetovnim proizvajalcem nafte ideja zahodnih industrijskih držav ni niti najmanj všeč. Od njih lahko torej Rusija pričakuje veliko podpore pri prebijanju tako uvedenega embarga.

Ministri članic EU so v četrtek po dolgotrajnem tuhtanju, ki mu je botroval predlog iz ZDA, prišli do izvirne zamisli – da bodo postavili najvišjo ceno, po kateri bodo ruska podjetja lahko prodajala svojo nafto.

Ta cena naj bi bila takšna, da bi zaradi nje Rusija še vedno dosegala dobičke in se ji ne bi splačalo popolnoma ustaviti proizvodnjo (kar bi slabo vplivalo na cene nafte na svetovnem trgu), po drugi strani pa bi ruska državna blagajna na ta način ostala brez večine sredstev in s tem tudi brez sredstev za vodenje vojne v Ukrajini.

Arhitekti ukrajinske vojne to politiko zaradi obrambe svobodnega sveta podpirajo, na primer Michael McFaul, nekdanji ameriški veleposlanik v Rusiji:

Ta cilj pa naj bi dosegli posredno in sicer tako, da bi vsem zavarovalnicam, prevozniškim podjetjem in drugim vključenim v transport nafte prepovedali opravljati posle, v katerih bi bila cena nafte nad »dovoljeno.«

Ker je večina zavarovalnic ali tankerjev pod nadzorom zahodnih družb, so članice EU in ZDA prepričane, da jim bo načrt uspel.

Načrt ima samo eno ali dve »lepotni napaki.«

Poseg na področje cen je nekaj, s čemer se praviloma ukvarja OPEC+, katerega članica je tudi Rusija.

In tudi drugim svetovnim proizvajalcem nafte ideja zahodnih industrijskih držav ni niti najmanj všeč.

Od njih lahko torej Rusija pričakuje veliko podpore pri prebijanju celo tako uvedenega embarga.

To se je že zgodilo, saj so z novembrom članice za 10 odstotkov že zmanjšale proizvodnjo nafte, ne pa povečale, kot so zahtevale ZDA.

Kratko pojasnilo za vse, ki ne razumejo, za kaj gre, pa je spodaj:

Rusija mora prodajati nafto po določeni ceni.

Če se cena umetno zniža, bo Rusija znižala proizvodnjo in ob manjši proizvodnji nafte zaslužila tam kjer lahko prodaja več, ker bo cena nafte presegla 100 dolarjev za sod.

Nekateri analitiki menijo, da želi s tem Zahod dolgoročno škoditi Rusiji, saj je zapiranje vrtin veliko težje kot se zdi in bi lahko vodilo do dolgoročnega zmanjšanja proizvodnje ali delnega uničenja vrtin.

Toda mogoče je, da bodo Rusiji tedaj pomagali njeni strateški partnerji, ki bi lahko zaradi nasprotovanja zahodnemu embargu preusmerili svoje nakupe nafte in več kupovali od Rusije.

Rusija že sedaj bistveno več nafte izvaža v Indijo in na Kitajsko. 

Predvsem pa bodo Turčija, Kitajska ali Indija lahko kupovale cenejšo rusko nafto in jo nato dražje prodajale - Evropi.

Nafta in dizel - še malo pa konec?
Vir: Zajem zaslona, Twitter

Drug problem je, da je Moskva napovedala, da na igro Zahoda ne bo pristala.

Prodajo nafte podjetjem iz držav, ki bodo sodelovale v vzdrževanju kapice bo preprosto prepovedala.

Sedaj je ob tem nastal še nov problem znotraj EU.

Estonija je napovedala, da bo predlagano kapico blokirala, saj naj bi bila preveč visoka.

Ocenjuje se, da so proizvodni stroški Rusije za nafto okoli 30 dolarjev na sodček, zato naj bi bila »dovoljena« vsota med 65 in 70 dolarji po oceni Estonije – previsoka.

S tem se strinjajo tudi Poljska in ostale baltske države - Litva in Latvija.

Dogovora za zdaj še ni...

Če pa bo, bo zagotovo vplival na – pomanjkanje nafte na trgu.

Obenem pa se EU ni uspela dogovoriti o še eni, z vidika svoje energetske varnosti – katastrofalni potezi, ki pa jo prav tako zagovarja Washington ob vrsti članic EU, med njimi tudi Slovenije.

Gre za določanje »kapice« na ceno zemeljskega plina.

Madžarski zunanji minister Péter Szijjártó je po neuspelem srečanju evropskih ministrov dejal, da mnogi ukrep vidijo kot napačno posredovanje na trgu zemeljskega plina.

Ministri bodo o predlaganem ukrepu nadalje razpravljali na izrednem zasedanju, ki bo 13. decembra, dva dni pred vrhom evropskih voditeljev.

Slovenija pa se bo seveda zanašala na neruski plin, v zadnjem času predvsem iz Alžirije, ki ga je še vedno premalo in je predrag – kar pa bo seveda imelo še naprej zelo hude posledice za slovensko gospodarstvo. Neumna zunanja politika ima pač svojo ceno.

»Danes smo začeli pogajanja o uvedbi zgornje meje cen plina. Lahko rečem, da so to slabi predlogi, ki ogrožajo tudi energetsko varnost Evrope je poudaril Szijjártó.

»Na sestanku ni bila sprejeta nobena odločitev, ki bi lahko izpolnila cilje Evropske komisije je dejal minister in dodal, da večina držav članic, vključno z Madžarsko, vidi tak korak kot zgrešen poseg v delo trga z zemeljskim plinom.

Szijjártó je poudaril, da namerava Madžarska, ki je močno odvisna od ruskega uvoza energije, zahtevati izjeme od kakršnih koli omejitev cen EU za nafto in plin, dobavljena po dolgoročnih pogodbah.

Slovenija pa se bo seveda zanašala na neruski plin, v zadnjem času predvsem iz Alžirije, ki ga je še vedno premalo in je predrag – kar pa bo seveda imelo še naprej zelo hude posledice za slovensko gospodarstvo.

Neumna zunanja politika ima pač svojo ceno.

V tem primeru se bo merila v številu stečajev podjetij slovenskega gospodarstva.

Razen če verjamemo napovedim predsednika vlade Roberta Goloba, da bo recesija Slovenijo – preprosto obšla…

Kako si Piratska Ursula iz Bruslja predstavlja cenovno kapico, zakaj ta načrt ne bo deloval in v čem je norost te politike pa lepo pojasni komentator v videu spodaj, ki razloži, kako je v kavarni v Atenah popil kavo in namesto pet evrov natakarju postavil svojo lastno cenovno kapico na pet centov ter kako takšna nova politika EU odpira celo vrsto novih finančnih možnosti za postavitev nešteto cenovnih kapic, od samopostrežb do nakupov drugih stvari, ki si jih morda želite.

Res, zakaj bi plačevali toliko, kot trgovci zahtevajo in ne bi raje plačali toliko, kolikor ste pripravljeni plačati za neko reč?

Navihan Američan nam tako iz Grčije razkriva vso tragikomičnost odbite politike EU, ki jo podpira tudi vlada Roberta Goloba in jo cenzurirani in pohlevni provladni slovenski mediji - kujejo v nebo...

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek