REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Argentina zmanjšala uporabo dolarjev v trgovini s Kitajsko

Argentina zmanjšala uporabo dolarjev v trgovini s KitajskoDedolarizacija se nadaljuje... Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Argentina bo večino svojega mesečnega uvoza iz Kitajske plačevala v juanih in ne v ameriških dolarjih, je napovedal minister za gospodarstvo Sergio Massa.

Buenos Aires in Peking sta lani podpisala sporazum o valutni zamenjavi, katerega cilj je bil zaustaviti odliv tujih valut iz argentinske centralne banke.

Kitajska je trenutno druga največja trgovinska partnerica Argentine za Brazilijo in druga največja destinacija za argentinski izvoz.

Skupni argentinski uvoz iz Kitajske je leta 2021 znašal približno 13,5 milijarde dolarjev, poroča podatkovna zbirka Združenih narodov o mednarodni trgovini.

Massa je dejal, da bo Buenos Aires ta mesec plačal 1 milijardo dolarjev v juanih za kitajsko blago in storitve, nato pa bo vsak mesec plačal za 790 milijonov dolarjev mesečnega uvoza v juanih.

Sporazum o zamenjavi valut, razširjen in dokončno sklenjen v začetku tega leta, prav tako omogoča argentinskim izvoznikom, da obveznosti poravnajo v juanih ali dolarjih, da bi uravnotežili devizne tokove v centralni banki.

Med obiskom Kitajske v začetku tega meseca je brazilski predsednik Luiz Inácio Lula da Silva pozval države v razvoju, naj se odmaknejo od ameriškega dolarja v korist lastnih valut.

Indija si prav tako prizadeva za uporabo lastne valute ali juana za poravnave v trgovini s Kitajsko, medtem ko je Rusija začela sprejemati plačila za svoj izvoz iz številnih držav v rubljih in kitajskih juanih.

Delež dolarja v svetovnih rezervah je lani upadel desetkrat hitreje kot v zadnjih dveh desetletjih, je nedavno za Bloomberg povedal Stephen Jen, izvršni direktor londonske družbe za upravljanje premoženja Eurizon.

Proces se je pospešil, potem ko so druge države videle, da so bila ruska sredstva, denominirana v ameriških dolarjih in evrih, zamrznjena v tujini, Moskva pa je bila odrezana od svetovnega sistema za finančna sporočila, znanega kot SWIFT.

Ministrica za finance ZDA Janet Yellen je nedavno priznala, da bi se lahko vloga dolarja kot svetovne rezervne valute zmanjšala, saj Washington uporablja svoj vpliv na svetovni finančni sistem kot vzvod za uresničevanje svojih geopolitičnih ciljev, predvsem s sankcijami.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek