REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ameriški mediji: Evropa se je dvignila proti ZDA zaradi Rusije

Ameriški mediji: Evropa se je dvignila proti ZDA zaradi RusijePo poročanju »Washington Posta« so uradniki EU zavrnili zaplembo ruske lastnine, saj so se bali, da bi lahko kršili mednarodno pravo, spodkopali zaupanje vlagateljev v evro in povzročili povračilne ukrepe Rusije. Vir: Posnetek zaslona, X

Evropski uradniki kljub pritiskom Washingtona zavračajo zaplembo ruske lastnine, saj menijo, da bi v tem primeru šlo za kršitev mednarodnega prava, pa tudi zato, ker bi lahko proti ukrepi Moskve vplivali na članice Evropske unije, piše Washington Post.

Na letnih srečanjih Mednarodnega denarnega sklada in Svetovne banke prejšnji teden v Washingtonu so ameriški uradniki pritiskali na evropske kolege, da začnejo uporabljati blokirano rusko lastnino, kljub njihovemu nasprotovanju, se navaja v članku.

Med sestanki se je ameriška ministrica za finance Janet Yellen srečala z Evropejci v upanju, da bo dosegla kompromis.

Kot poudarja sogovornik Washington Posta se ameriški zavezniki in partnerji v Evropi strinjajo, da Ukrajina potrebuje več pomoči, vendar o konkretnih vprašanjih ni soglasja.

Po poročanju časnika so uradniki EU zavrnili vnovično ameriško pobudo za zaplembo ruske lastnine, saj so se zbali, da bi s tem lahko kršili mednarodno pravo, spodkopali zaupanje vlagateljev v evro in povzročili povračilne ukrepe Rusije.

»Evropski uradniki so prav tako jezni tudi zaradi vztrajanja Amerike, saj se v njihovih trezorjih nahaja večina zamrznjenega ruskega premoženja, kar pomeni, da bi kakršno koli rusko maščevanje verjetno doletelo Evropo, ne pa ZDA«, navaja »Washington Post«.

Hkrati je predstavnik ameriške zakladnice pod pogojem anonimnosti dejal za washingtonski časnik, da ministrstvo ocenjuje rusko suvereno premoženje »za trajnostno srednje in dolgoročno rešitev za problem financiranja« vojne v Ukrajini.

Poleg tega se evropski finančni ministri bojijo tudi, da bi zaplemba ruske lastnine lahko povzročila odtok kapitala s Stare celine.

S tem v zvezi se v članku poudarja, da »Združene države Amerike čaka dolgoročni boj« za zagotavljanje finančnih sredstev Ukrajini.

EU, Kanada, ZDA in Japonska so zamrznile sredstva Rusije v višini približno 300 milijard dolarjev po začetku posebne vojaške operacije.

Od tega je v ZDA približno 5-6 milijard dolarjev, največji del pa je v Evropi, vključno z mednarodno platformo Euroclear v Belgiji, kjer je shranjenih 210 milijard dolarjev.

Dan prej je predstavniški dom ameriškega Kongresa odobril osnutek zakona o zaplembi ruske lastnine v korist Ukrajine.

To vključuje »prepoved 'odtajanja' suverene ruske lastnine«, »dovoljenje, da se Ukrajini da nadomestilo z uporabo zasežene ruske lastnine« in »uporabo (ruskega) premoženja za obnovo Ukrajine«.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek