REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Afriška unija v G20 dobiva enak status kot Evropska unija!

Afriška unija v G20 dobiva enak status kot Evropska unija!Odločitev o podelitvi stalnega članstva bo znana ta konec tedna. Povabilo bogatih zahodnih držav zrcali strah Washingtona in Bruslja, saj Afriška unija prejme njuno povabilo v klub G20, takoj po končanem odmevnem vrhu konkurence - hitro rastoče skupine BRICS. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Skupina držav G20 se je strinjala s podelitvijo statusa stalne članice Afriški uniji, poročajo dobro obveščeni viri Bloomberga, ki so napovedali, da bo odločitev uradno objavljena ta konec tedna na vrhu v Indiji.

Tako bi Afriška unija, ki ima 55 članic in je trenutno uvrščena med »vabljene mednarodne organizacije«, dobila enak status kot Evropska unija, trdijo viri ameriške tiskovne agencije.

Mizerija: Afriška unija prejme povabilo v klub bogatih zahodnih držav iz G20, takoj po končanem odmevnem vrhu konkurence - hitro rastoče skupine BRICS. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Ta pobuda je del prizadevanja, trdijo na Zahodu, da bi afriškim državam dali močnejšo vlogo pri globalnih vprašanjih, kot so podnebne spremembe in nastajajoči hitro rastoči trgi, zlasti ker trgi v razvoju na tako imenovanem Globalnem jugu prevzemajo vse pomembnejšo vlogo na svetovnem parketu.

Ob tem so mnogi spomnili na novo žalitev, ki jo je na račun neumnih Afričanov izrekel visoki predstavnik EU za zunanjo politiko, Josep Borrell.

Visoki predstavnik Evropske unije za zunanjo politiko je znova udaril, poročajo afriški mediji: »Najbrž se spomnite Borrellove odmevne primerjave Afrike z džunglo in Evropo z (lepo urejenim) vrtom ter skrbjo, da bo džungla preglasila vrt.

Najbrž se spomnite Borrellove odmevne primerjave Afrike z džunglo in Evropo z lepo urejenim vrtom ter skrbjo, da bo divja džungla zadušila krasni evropski vrt.

No, zdaj je namignil, da so Afričani preneumni, da bi vedeli, koga podpirajo. Ko je komentiral proruska gesla in zastave na shodih v Maliju in Burkini Faso, je zatrdil, da ljudje v teh državah verjetno sploh ne vedo, kdo je (Vladimir) Putin

»Dejstvo je, da Afrika, zlasti Sahel, vedno bolj išče nova partnerstva z Moskvo na področju varnosti. To je posledica na desetine smrtnih žrtev civilistov dnevno s strani (islamskih) teroristov, ki so v regiji že več kot desetletje. Francija in Zahod s svojimi obljubami o 'varnostnem sodelovanju' nista naredila veliko za zaustavitev teh napadov, kljub precejšnji vojaški prisotnosti na afriški celini že leta.

Zato bi bilo morda bolje, da Borrell, preden poskuša ponovno užaliti našo inteligenco, nekaj časa uporabi, da osveži svoje domnevno strokovno področje – zunanje odnose, vključno z Afriko. Ali pa je samo rasist? Oglejte si njegove zadnje in prejšnje pripombe in nam sporočite,« je nov Borrellov izbruh rasizma komentiral portal African Stream (tvit zgoraj).

Indijski premier Narendra Modi, ki je gostitelj tokratnega vrha, je kot prioriteto postavil polnopravno članstvo Afriške unije, predsednica vlade Italije Giorgia Meloni pa se je na zadnjem vrhu G7 prav tako zavzela za članstvo Afričanov v G20.

V začetku maja je med obiskom sedeža Afriške unije v Etiopiji tudi nemški kancler Olaf Scholz podprl pozive, naj blok postane stalna članica G20.

Scholz je zatrdil, da mora Afrika prevzeti večjo mednarodno vlogo, da bi pokazala svoj naraščajoči pomen v vse bolj razdrobljenem in večpolarnem svetovnem redu.

Po poročanju Bloomberga si želi Evropska unija pripisati zasluge za ta korak G20, voditelji bloka pa načrtujejo srečanje na visoki ravni z afriškimi voditelji ob robu vrha, ki ga bodo tokrat izpustili kitajski predsednik Ši Džinping in ruski voditelj Vladimir Putin.

To srečanje Evropa-Afrika, imenovano »mini vrh«, bo vključevalo tudi razpravo o posledicah konflikta v Ukrajini na globalno prehransko varnost, kar je, kot navaja Bloomberg, »situacija, ki grozi, da se bo samo še stopnjevala« po izstopu Rusije iz t. i. Žitnega sporazuma.

Francija je vse do državnega udara v Nigru veselo izkoriščala poceni nigrski uran za svoje nuklearke. Vir: MintPress, posnetek zaslona

Teme tokratnega vrha G20 v New Delhiju bodo vključevale tudi prizadevanja za reformo svetovne finančne arhitekture, izboljšanje pogojev za zasebne naložbe in infrastrukturne projekte v Afriki ter razmere v regiji Sahel po več državnih udarih, ki so nekdanji kolonizatorki, Franciji in tudi drugim požrešnim neokolonizatorkam iz Evrope onemogočile nadaljnje izčrpavanje naravnih virov z uranom, zlatom in nafto bogatih afriških držav.

Spomnimo, G20 je ime za mednarodna skupinska srečanja vlad in guvernerjev centralnih bank 20 največjih svetovnih gospodarstev.

Ustanovljena leta 1999, se skupina dogovarja o temah, povezanih z izzivi in napredkom mednarodne finančne stabilnosti.

G20, medvladni forum, ki ga sestavlja 19 držav in Evropska unija (EU), si domnevno prizadeva za reševanje glavnih vprašanj, povezanih z globalnim gospodarstvom, kot so mednarodna finančna stabilnost, blažitev podnebnih sprememb in trajnostni razvoj.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek