REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Za podporo otrokom s posebnimi potrebami štiri milijone evrov sredstev

Za podporo otrokom s posebnimi potrebami štiri milijone evrov sredstev

Služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je potrdila javni razpis Mreža strokovnih institucij za podporo otrokom s posebnimi potrebami in njihovim družinam, ki ga bo izvajalo ministrstvo za izobraževanje. Za razpis je zbrala štiri milijone evrov sredstev, od tega 3,2 milijona evrov prispeva Evropski socialni sklad.

Kot so danes sporočili iz omenjene službe, je namen javnega razpisa vzpostavitev strokovnih centrov za celostno obravnavo otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami, ki tvegajo socialno izključenost zaradi svojih primanjkljajev, ovir oz. motenj.

Z razpisom želi ministrstvo sofinancirati aktivnosti za vzpostavitev strokovnih centrov za podporo otrokom in mladostnikom s posebnimi potrebami in njihovim družinam, ki bodo povezani v nacionalno mrežo strokovnih institucij. Centri bodo središče visoko kompetentnih strokovnjakov, ki bodo z novimi rešitvami in strategijami ter metodami dela nudili podporo otrokom in mladostnikom s posebnimi potrebami, njihovim družinam, vrtcem in šolam ter drugim institucijam.

V okviru javnega razpisa je predvidena vzpostavitev desetih strokovnih centrov, ki bodo delovali kot povezovalne institucije med zdravstvom ter socialno, vzgojno-izobraževalnimi ustanovami in družino. Omogočili in dopolnili bodo oblike pomoči, ki so ključne za otrokov oz. mladostnikov optimalen razvoj in socialno vključenost.

Konkretno bodo centri nudili celovito podporo vrtcem in šolam. Pomoč bo vključevala izdelavo individualiziranih programov, svetovanje in strokovno podporo strokovnim delavcem, razvoj in izposojo pripomočkov, učil in računalniške opreme ter osebno svetovanje in pomoč celotni družini, tako staršem kot otroku oz. mladostniku s posebnimi potrebami.

Strokovni centri bodo institucije, ki v okviru javne službe že izvajajo javno-veljavne programe za otroke oz. mladostnike s posebnimi potrebami, so še sporočili iz službe vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek