REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

V SDS za ostrejše pogoje za mednarodno zaščito ter prepoved nikabov in burk

V SDS za ostrejše pogoje za mednarodno zaščito ter prepoved nikabov in burkfoto: Reuters

V SDS znova predlagajo uzakonitev prepovedi nošenja oblačil, ki v celoti pokrivajo obraz, kar vključuje tudi nikab in burko. Obenem želijo tudi zaostritev določb zakona o mednarodni zaščiti, po kateri se status mednarodne ali subsidiarne zaščite ne priznata, če obstaja utemeljen sum, da je oseba na območju Slovenije storila kaznivo dejanje.

Kot je na novinarski konferenci poudaril poslanec SDS Branko Grims, sta zakona, ki so ju danes vložili v parlamentarni postopek, namenjena zaščiti treh vrednot: varnosti, evropske kulture in tradicije ter spoštovanja do žensk. Obenem pa so "odraz sprememb v mednarodnem okolju, ki smo jim priča". Pri tem je pojasnil, da je vse več podatkov o tem, da se znova odpira balkanska migrantska pot. "To so že nekaj časa napovedovale tajne službe, sedaj je to dejstvo, ki se odraža v številu ujetih prebežnikov oziroma migrantov na območju Bele krajine in drugod po Sloveniji," je prepričan Grims.

Po podatkih policije so namreč minuli konec tedna na območju Bele krajine prijeli 18 tujcev, ki so na nedovoljen način prestopili državno mejo. Lani so sicer policisti obravnavali 1930 ilegalnih prehodov državne meje. Število se je glede na enako obdobje preteklega leta povečalo za 79,7 odstotka.

Po podatkih policije so namreč minuli konec tedna na območju Bele krajine prijeli 18 tujcev, ki so na nedovoljen način prestopili državno mejo. Lani so sicer policisti obravnavali 1930 ilegalnih prehodov državne meje. Število se je glede na enako obdobje preteklega leta povečalo za 79,7 odstotka.

Po Grimsovih navedbah je bilo v dobrem tednu na območju Bele krajine ujetih toliko ilegalnih migrantov kot v primerljivem obdobju pred letom dni v enem mesecu na območju celotne Slovenije. Po javno dostopnih statističnih podatkih policije je ta januarja lani na območju celotne države zabeležila 79 nedovoljenih prehodov meje.

V SDS so tako po besedah Grimsa prepričani, da se tok povečuje in se bo še povečeval, zato je "skrajni čas, da se na to pripravimo tudi s spremembami zakonodaje". V poslanski skupini so tako pripravili predlog novele zakona o mednarodni zaščiti, ki olajšuje in pospešuje posamezne postopke glede ilegalnih migrantov. Spremenjen 51. člen bi tako vlogo za priznanje azila štel za brezpredmetno, če je prosilec pred tem storil kaznivo dejanje na območju Slovenije in bil pri tem prijet, ali če je prosilcu druga država članica EU izrekla pravnomočno odločitev o izgonu.

Vprašanje varnosti pa znova naslavljajo tudi s predlogom za prepoved nošenja oblačil, ki pokrivajo obraz, torej tudi tradicionalnih muslimanskih oblačil kot sta burka, pri kateri tančica zakriva obraz v celoti, in nikab, pri katerem so vidne zgolj oči. 

Vprašanje varnosti pa znova naslavljajo tudi s predlogom za prepoved nošenja oblačil, ki pokrivajo obraz, torej tudi tradicionalnih muslimanskih oblačil kot sta burka, pri kateri tančica zakriva obraz v celoti, in nikab, pri katerem so vidne zgolj oči. Grims je ob tem navedel, da so v nekaterih ciljnih državah ilegalnih migrantov iz varnostnih razlogov že uvedli takšno prepoved. Prepovedi nošenja burke in nikaba sicer v SDS ne predlagajo prvič, a jo tokrat širijo na vsa obrazna pokrivala, torej tudi tista, s katerimi svojo identiteto zakrivajo nasilni protestniki. Grims je sicer izpostavil pripadnike antifašističnega gibanja Antifa.

Prepoved so vnesli v predlog novele zakona o varstvu javnega reda in miru, pri čemer pa bi ostala dovoljena uporaba podkap in podobnega za motocikliste, športnike in druge, "ki to uporabljajo za svoje normalno življenje, skladno z evropsko kulturo in tradicijo".

Delite članek