REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Unicef: Otroci, ki jim bomo pomagali, bodo prispevali k napredku

Unicef: Otroci, ki jim bomo pomagali, bodo prispevali k napredku

Otroci, ki jim bomo pomagali danes, bodo jutri prispevali k napredku svoje družine, družbe in države, poudarja Unicef. Po opozorilu iz EU brez spoštovanja pravic vseh otrok ni mogoče doseči miru v svetu. Otroci v Sloveniji pa izpostavljajo pomen svoje participacije. Vsa ta vprašanja bodo odprta tudi danes na svetovni dan otroka, 20. november.

Če se svet ne bo bolj osredotočil na stisko najbolj prikrajšanih otrok, bo do leta 2030 po opozorilu Sklada ZN za otroke (Unicef) 69 milijonov otrok umrlo zaradi vzrokov, ki jih je večinoma mogoče preprečiti, 167 milijonov otrok bo živelo v revščini, 750 milijonov žensk pa bo poročenih že v času otroštva.

"Naši otroci bodo postali tisto, k čemur jim bomo pomagali sami," so pred svetovnim dnevom izpostavili visoka predstavnica EU za zunanje zadeve in varnostno politiko Federica Mogherini in več evropskih komisarjev.

V Sloveniji pa je predsednica nacionalnega otroškega parlamenta Kaja Petrovič opozorila, da je pri načrtovanju in odločitvah, ki se nanašajo na otroke in mlade, te treba tudi upoštevati.

Kreativno otroško mesto Minicity v BTC Cityju v Ljubljani danes vabi na brezplačni obisk, na katerem bodo najmlajši spoznavali, kako lahko odgovorno ravnajo z okoljem in ga ohranijo tudi za naslednje generacije otrok.

Minicity bo obiskal tudi predsednik republike Borut Pahor, ki si bo ogledal delavnice, na katerih bodo otroci predstavili različne poklice. Z njimi se bo pogovarjal o delu predsednika republike, otroci pa mu bodo izročili predloge, kakšno naj bi bilo mesto po njihovi meri.

Otroci bodo v Minicityju gradili maketo Ljubljane, pri tem pa jim bo pomagal ljubljanski župan Zoran Janković. V Hiši vode bodo spoznavali pomen odgovornega ravnanja z vodo, v Tovarni energije in v Avtobusu se bodo učili o okolju prijazni rabi energije, Hiška ponovne uporabe pa se bo spremenila v hišo stilske preobrazbe.

Za vse, ki bodo preutrujeni za vrnitev domov z mestnim avtobusom, pa bo prava izbira električni EUrban in brezplačna testna vožnja z njim.

Predstavniki Zveze prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje bodo v Minicityju izpostavili težave družin, s katerimi se srečujejo skozi humanitarne programe. Predstavniki socialnega dela bodo orisali pomen, ki ga ima za otroka zagotavljanje temeljnega občutka njegove vrednosti. Beseda pa bo tekla tudi o družbeni odgovornosti podjetij.

Svetovni dan otroka, 20. november, opozarja na dan, na katerega je Generalna skupščina Združenih narodov leta 1989 sprejela konvencijo o otrokovih pravicah. Slovenija je konvencijo, ki je spremenila način obravnave in ravnanja z otroki, ratificirala leta 1992.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek