REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Teden Karitas letos pod geslom V objemu dobrote

Teden Karitas letos pod geslom V objemu dobrote

Letošnji Teden Karitas, ki se začenja v ponedeljek, bo potekal pod geslom V objemu dobrote. Z njim želijo v Slovenski karitas opozoriti, da z deli in odnosom dobrote pomagajo, podpirajo in opogumljajo človeka v stiski. Vrhunec tedna bo sredin dobrodelni koncert Klic dobrote v Celju, so sporočili iz Slovenske karitas.

Tudi v Sloveniji se v zadnjih letih zaradi slabših družbenih razmer, brezposelnosti, nerednih ali prenizkih dohodkov, poglablja stiska družin in posameznikov. Posledično so temu pridružene bolezni, različne duševne motnje in zadolženost.

Karitas preko svoje mreže pomaga več kot 100.000 ljudem v stiski, med njimi preko 20.000 družinam. V 26 letih so razdelili več kot 26 milijonov kilogramov hrane. Še posebej so bili pozorni na otroke - tako so v letu 1993 začeli s programi Botrstva oziroma Posvojitve na razdaljo.

Vsako leto prostovoljci v 459 župnijskih Karitas razveselijo in obiščejo tudi več kot 45.000 starejših in jim tako pomagajo lajšati starostne težave. Ob vsej materialni pomoči pa je po navedbah Slovenske karitas izredno pomembna tudi človeška bližina preko 11.000 prostovoljcev, ki so lani skupaj opravili 609.472 ur prostovoljnega dela. Z zbranimi sredstvi so pomagali 102.285 ljudem v stiski po vsej državi.

"Vsak darovalec, sodelavec in prostovoljec s sočutjem in odprtostjo lajša stisko in probleme, s katerimi se v življenju srečujejo posamezniki in družine v pomanjkanju. Objem, ki ga lahko podarita oba: dobrotnik in obdarjenec, sodelavec Karitas in prejemnik pomoči, prinaša v življenje novo kvaliteto. Je več kot pozdrav, je sprejemanje človeka v svojo bližino," so zapisali pri Slovenski karitas.

Objem dobrote, ki je darovana in izkazana na pravi način in s pravim namenom je, kot so navedli, prostor rasti in svobode, območje zaupnosti in varovanja dostojanstva.

Med pomembnimi dogodki v Tednu Karitas bo sredino srečanje sodelavcev in prostovoljcev Karitas iz vse Slovenije na Ponikvi s sveto mašo in kosilom v Celju. Tam bo v sredo zvečer tradicionalni 26. koncert Klic dobrote, ki ga Slovenska karitas pripravlja v sodelovanju z Radiotelevizijo Slovenija za družine v stiski. V času koncerta in tudi še ves december bodo zbirali sredstva za pomoč družinam v stiski.

Prav tako bodo dobrodelne koncerte po različnih krajih v Sloveniji v teh dneh prirejale tudi škofijske in župnijske Karitas. Nekatere župnijske Karitas bodo poleg tega pripravile še dneve odprtih vrat, na katerih bodo obiskovalce seznanili s programi pomoči, delavnicami in aktivnostmi, ki potekajo skozi vse leto. Na ljubljanski škofijski Karitas pa pripravljajo tudi kulturne prireditve in predavanja.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek