REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Papež umestil nove kardinale in posvaril pred "virusom polarizacije"

Papež umestil nove kardinale in posvaril pred Papež Francesco

Papež Frančišek je danes v Vatikanu umestil 17 novih kardinalov in ob tem posvaril pred vse večjimi delitvami v Cerkvi in družbi. "Virus polarizacije vdira v naš način razmišljanja, čutenja in ravnanja. Proti temu nismo imuni in moramo paziti, da si takšna drža ne bo prilastila našega srca," je dejal papež na slovesnosti v baziliki svetega Petra.

Papež je nove kardinale tudi pozval, naj se borijo proti naraščajočemu sovraštvu do tujcev v svetu in ščitijo begunce, ki jih pogosto označujejo za sovražnike, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Prihajamo iz oddaljenih dežel. Imamo različne običaje, barvo kože, jezike in socialno ozadje, različno razmišljamo in svojo vero izražamo z različnimi obredi. Nič od tega iz nas ne dela sovražnikov, nasprotno, to je eno naših največjih bogastev," je poudaril papež.

Frančišek je novim "princem Cerkve" na današnji slovesnosti izročil škrlatna pokrivala in jim predal kardinalske prstane, novi kardinali pa so obljubili zvestobo papežu in Cerkvi.

13 novih kardinalov je elektorjev, kar pomeni, da lahko na morebitnem konklavu izbirajo papeževega naslednika. Štirje pa so starejši od 80 let in zato te pravice nimajo.

Med 17 novimi kardinali je pet Evropejcev, štirje so iz Severne Amerike, dva iz Južne Amerike, trije prihajajo iz Afrike, dva iz Azije in eden iz Oceanije.

Med njimi je tudi apostolski nuncij v Damasku, nadškof Mario Zenari, s čimer je papež Frančišek izkazal solidarnost z ljudmi v Siriji, kjer že več kot pet let divja državljanska vojna.

Po imenovanju novih kardinalov kardinalski zbor šteje 228 članov. Od tega jih je 121 elektorjev. Zgornja meja za število kardinalov elektorjev je sicer 120. Ker bo eden od kardinalov, Senegalec Theodore-Adrien Sarr 28. novembra dopolnil 80 let, bo od takrat število elektorjev spet v okviru omejitev, pojasnjuje avstrijska tiskovna agencija APA.

Po umestitveni slovesnosti bo Frančišek skupaj z novimi kardinali v samostanu Matere Cerkve v Vatikanu danes obiskal svojega predhodnika Benedikta XVI.

Frančišek je tokrat nove kardinale imenoval tretjič v svojem pontifikatu. Nazadnje je 20 novih kardinalov imenoval februarja lani. Kardinali so v hierarhiji Rimskokatoliške cerkve tik pod papežem.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek