REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Dylanov odziv na Nobelovo nagrado izgubljen v vetru

Dylanov odziv na Nobelovo nagrado izgubljen v vetru

Ameriški glasbenik Bob Dylan, letošnji dobitnik Nobelove nagrade za literaturo, je po razglasitvi nagrade imel koncert v Las Vegasu, a nagrade ni omenil, niti ni pokazal navdušenja, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

75-letna rockovska legenda na koncertu v dvorani ni omenjala nagrade, niti ni govorila o čemer koli drugem. Dylan je namesto tega ponovil repertoar s festivala Desert Trip prejšnji teden. Izvedel je več skladb iz 60. in 70. let, ki so že klasika, kot so Rainy Day Woman, #12 & 35, Tangled Up in Blue, pa tudi nekaj novejših skladb, kot je Make You Feel My Love z albuma Time Out Of Mind, ki je izšel leta 1997.

Prvi kantavtor, ki je prejel Nobelovo nagrado za svoja besedila, je na odru, oblečen v sivo obleko z bisernim leskom, z značilnim raskavim glasom izvajal svoje pesmi, ob tem pa ob spremljavi svoje petčlanske skupine igral klavir, kitaro in harmoniko.

Med skladbami na odru ni uganjal norčij, temveč so ugasnili luči. Ignoriral je ovacije in tudi klice Nobelovec iz občinstva. Potem, ko se je po bučnem aplavzu znova vrnil na oder, je po poročanju dpa vendarle pokazal spoštovanje do nagrade oz. odobravanje. Odmaknil se je od scenarija za Desert Trip ter ob aplavzu 2000-glave množice izvedel svojo legendarno Blowing in the Wind.

Koncert je zaključil z besedilom, ki si ga je sposodil od še ene ameriške glasbene legende, Franka Sinatre, s pesmijo Why Try To Change Me Now s svojega lanskega albuma Shadows od the night. Zatem se je nalahno priklonil, nato pa odkorakal z odra.

Se je pa na ugledno nagrado odzvala Dylanova tesna sodelavka in nekdanja partnerka, glasbenica Joan Baez. "Nobelova nagrada za literaturo je še en korak na poti k nesmrtnosti Boba Dylana," je zapisala na družbenem omrežju Facebook. "Uporniški, odmaknjen, nepredvidljiv umetnik je pravi za Nobelovo nagrado," je dodala. Njegovo nadarjenost je opisala kot neprekosljivo ter zapisala še, da od vseh pesmi, ki jih je izvajala, nobena nima bolj ganljivih, globokih, temnih, skrivnostnosti, lepote in humorja kot Bobove, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek