REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Glavni urednik Dejan Steinbuch.

Danes obeležujemo mednarodni dan epilepsije

Danes obeležujemo mednarodni dan epilepsijePredstavniki Društva Liga proti epilepsiji, foto: Seniorji

Letošnji mednarodni dan epilepsije poteka v znamenju ozaveščanja javnosti, da epilepsija niso le napadi. Ljudje s to boleznijo se namreč srečujejo tudi s čustvenimi, umskimi in socialnimi posledicami te bolezni, zato je te treba preprečevati s širjenjem vedenja ter tako z odpravljanjem strahov.

Predsednik društva Liga proti epilepsiji Slovenije Matevž Kržan je na novinarski konferenci pred mednarodnim dnevom epilepsije pojasnil, da so strahovi pogosto vzrok za označenost in predsodke, ki jih nosijo ljudje z epilepsijo in tako zelo povečujejo breme bolezni. Zato je po njegovem mnenju potrebnega več izobraževanja o epilepsiji, povečanje sredstev za raziskave in oblikovanje primerne zakonodaje.

Epilepsijo po njegovih besedah uspešno zdravimo z zdravili pri treh četrtinah obolelih. Okoli 30 odstotkom ljudi z epilepsijo pa zdravila ne pomagajo. Pri teh z diagnostičnimi postopki natančneje iščejo vzroke bolezni, da bi jih lahko tako uspešno kirurško zdravili.

Ob mednarodnem dnevu epilepsije skupina za samopomoč iz Nove Gorice pripravlja dogodek, na katerem bo sodelovala letošnja dobitnica nagrade Prešernovega sklada Simona Semenič, ki bo predstavila svojo knjigo Me slišiš?, v kateri opisuje svoje izkušnje z epilepsijo.

Epilepsija je skupno ime za nevrološke motnje, pri katerih do napada pride zaradi napačne komunikacije med možganskimi celicami. Po neuradnih ocenah v Sloveniji oboleva za epilepsijo približno 16.000 ljudi.