REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Zveza potrošnikov do 7. januarja zbira prijave v zvezi s Volkswagnovo afero

Zveza potrošnikov do 7. januarja zbira prijave v zvezi s Volkswagnovo aferoVokswagen

Zveza potrošnikov Slovenije do 7. januarja zbira prijave lastnikov vozil, udeleženih v Volkswagnovi aferi z dizelskimi motorji. Iz zveze so sporočili, da iz Evrope prihajajo spodbudne novice, povezane s pravicami potrošnikov v aferi. Bruseljsko sodišče je namreč odločilo, da je skupinska tožba proti proizvajalcu in distributerju D'Ieteren dopustna.

Prvostopenjsko sodišče v Bruslju je odločilo, da je skupinska tožba, ki jo je proti Volkswagnu in belgijskemu distributerju D'Ieteren vložila belgijska potrošniška organizacija Test Achats, dopustna. Test Achats bo na ta način zastopal vse potrošnike, razen tistih, ki se bodo tožbi izrecno odrekli, so v sporočilu za javnost zapisali na Zvezi potrošnikov Slovenije.

V prvi fazi bodo izvedli pogajanja s Volkswagnom in, če dogovora ne bo, bo moralo o odškodninskem zahtevku razsoditi sodišče. Kolektivna tožba potrošniške organizacije proti skupini Volkswagen poteka še v Italiji, pa tudi na Portugalskem in v Španiji.

Predstavniki držav EU, združeni v mrežo CPC, so se s Volkswagnom dogovorili, da bo proizvajalec vpoklice izvajal tudi v letu 2018. Trenutno naj bi v celotni EU servisni pregled opravilo 73 odstotkov prizadetih avtomobilov. CPC je od Volkswagna tudi zahteval, naj potrošnikom zagotovi podrobnejše informacije o popravilu, hkrati pa naj ustrezno obravnavajo težave, ki se pri avtomobilih pojavijo po servisnem posegu.

Zveza potrošnikov Slovenije bo prijave za tožbo proti Volkswagnu sprejemala še do 7. januarja 2018, nato pa bo potekala faza preverjanja in dopolnjevanja dokumentacije za vložitev tožb na nemško sodišče, ki se načrtuje konec marca 2018.

Na zvezi so izpostavili, da sodelovanje v kampanji PreVWara potrošnikom ne prinaša nobenega tveganja ali neposrednih stroškov, ne glede na izid tožbe.

Volkswagen je leta 2015 priznal, da je 11 milijonov dizelskih avtomobilov po vsem svetu opremil z goljufivo programsko opremo. Ta je zagotovila, da so bili izpusti škodljivih plinov v avtomobilskem izpuhu na uradnih testih nižji od dejanskih na cesti.

Delite članek