REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Swiss Re: Katastrofe v prvi polovici leta povzročile za 71 milijard dolarjev škode

Swiss Re: Katastrofe v prvi polovici leta povzročile za 71 milijard dolarjev škodeGozd

Naravne in druge nesreče so v prvi polovici letošnjega leta po podatkih švicarske pozavarovalnice Swiss Re povzročile za 71 milijard dolarjev (okoli 62 milijarde evrov) gospodarske škode, kar je 38 odstotkov več kot v enakem obdobju lani.

Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, je bilo samo tri milijarde dolarjev škode povzročenih zaradi človeške napake, ostalo pa so povzročile naravne katastrofe.

Število žrtev naravnih nesreč se je medtem prepolovilo. V prvi polovici leta je namreč za posledicami nesreč umrlo 6000 ljudi, medtem ko so v enakem obdobju lani naravne nesreče terjale 12.000 življenj.

Zavarovalniška industrija je po poročanju AFP pokrila 44 odstotkov oziroma 31 milijard dolarjev stroškov, povezanih z naravnimi katastrofami, kar je 51 odstotkov več kot v prvi polovici 2015.

Tri različne katastrofe v ZDA so zavarovalnice stale več kot sedem milijard dolarjev, od tega je samo aprilska nevihta v Teksasu povzročila za 3,1 milijarde dolarjev zavarovane škode.

Neurja so konec maja in v začetku junija prizadela tudi Evropo, zlasti Francijo in Nemčijo. Skupna škoda v Evropi, ki so jo povzročile nevihte in poplave, je po oceni pozavarovalnice znašala 2,8 milijarde dolarjev.

Serija potresov, v katerih je življenje izgubilo 64 ljudi, je medtem aprila prizadela Japonsko. Škodo v Swiss Re ocenjujejo na 5,6 milijarde dolarjev. Istočasno je potres stresel še Ekvador in terjal življenje 668 ljudi. Čeprav je šlo za daleč najbolj smrtonosno nesrečo v prvi polovici leta, je bilo stroškov za zavarovalnice tam zgolj za 400 milijonov, še poroča agencija.

K škodi so doprinesli še požari v Kanadi, zaradi katerih je bilo evakuiranih 100.000 ljudi, obenem pa so zaradi ognja ustavili naftno proizvodnjo. Škoda je tako znašala 2,5 milijarde dolarjev, kar pomeni, da je šlo za enega najdražjih požarov v zgodovini zavarovalniške industrije.