REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ženska iz plemena staroselcev namesto Kolumba?

Ženska iz plemena staroselcev namesto Kolumba?Mlada ženska iz plemena Amajcev bo nadomestila Krištofa Kolumba. Vir: Posnetek zaslona, spletna stran vlade Mexico Cityja

Guvernerka Mexico Cityja Claudia Sheinbaum je potrdila, da bo spomenik, posvečen pripadnikom domačega plemena Amajac, nadomestil kip Krištofa Kolumba.

Spomenik Kolumbu so odstranili že lani, potem ko so aktivisti za boj za pravice staroselcev zagrozili, da ga bodo porušili.

Guvernerka Claudia Sheinbaum je poudarila, da bo spomenik Kolumba nadomestila replika kipa, znanega kot »Mlada ženska iz plemena Amajcev«.

Protestniki v Združenih državah in Južni Ameriki so podrli spomenike Kolumbu, Italijanu, ki je od španske krone v poznem 15. stoletju prejel sredstva za raziskave, ker je Kolumb verjel, da je svet okrogel in da bi prehod čez Atlantski ocean zagotovil krajšo pot za trgovino z Azijo.

Zato ga mnogi štejejo za simbol kolonializma in zatiranja, ker je njegov prihod v Ameriko odprl vrata osvajalcem iz Evrope, predvsem Špancem.

To je tudi razlog, da je Sheinbaumova svojo napoved novega praznika navezala na 12. oktober, obletnico Kolumbovega odkritja Amerike.

Ta dan se v ZDA sicer praznuje kot Kolumbov dan (Columbus Day), v Mehiki in drugih državah Latinske Amerike pa je znan kot »Dan ras« (Dia de la Raza).

Na ta dan se ljudstvo spominja zgodovine različnih plemen staroselcev, ki sestavljajo mehiško ljudstvo.

Veliko ljudi nekdanji Kolumbov dan obeležuje tudi kot dan spomina na odpor domorodnih plemen proti evropskim osvajalcem in zatiralcem.

Potem ko se je mestna oblast odločila odstraniti Kolumbov kip s podstavka, so bili podani številni predlogi, kako na drugačen način predstaviti ta zgodovinski dan, vse dokler se niso odločilo za kip Mlade ženske iz plemena Amajcev.

Kip Krištofa Kolumba pa bodo preselili v park v manj obiskanem delu Mexico Cityja.

Delite članek