REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

ZDA se pripravljajo na zamrznitev konflikta v Evropi: Bo Ukrajina nova Južna Koreja?

ZDA se pripravljajo na zamrznitev konflikta v Evropi: Bo Ukrajina nova Južna Koreja?Ali Ukrajince in Evropo čaka južnokorejski scenarij? Vir: Posnetek zaslona, Twitter

ZDA nameravajo konflikt med Rusijo in Ukrajino spremeniti v »zamrznjeni konflikt«, kar bi se po mnenju nekaterih visokih ameriških uradnikov in analitikov, ki so govorili za bruseljski Politico, lahko »zgodilo« po vzoru konca Korejske vojne.

Zamrznjeni konflikt torej pomeni konec bojev, ne pa tudi uradnega konca vojne.

Gre za situacijo, v kateri nobena stran ni zmagovalka, kar bi bil, kot dodaja ta medij, »sprejemljiv dolgoročni rezultat za ZDA in druge države, ki podpirajo Ukrajino«.

V primeru Korejskega polotoka, na primer, so se aktivni boji končali s premirjem leta 1953.

A tudi 70 let kasneje vojna še vedno ni uradno razglašena za končano.

»Ustavitev vojne v korejskem slogu je zagotovo nekaj, o čemer so razpravljali strokovnjaki in analitiki v ameriški administraciji in zunaj nje, ko gre za Ukrajino. Nobeni strani ne bi bilo treba priznati novih meja in edina stvar, o kateri bi se morali dogovoriti, je prekinitev ognja po frontnih linijah,« trdi eden od sogovornikov Politica iz administracije ameriškega predsednika Joeja Bidna.

Drugi potencialno relevantni (in nevarni) primeri vključujejo spor med Gruzijo in Rusijo glede dveh provinc iz leta 2008, pa tudi več kot 70-letni konflikt med Indijo in Pakistanom glede regije Kašmir, ter, dodaja bruseljski portal, morda celo segmente rusko-ukrajinskega konflikta med letoma 2014 in 2022, ko je šlo za dele vzhodne Ukrajine (Donbas) in Krim.

Takšne zamrznjene vojne pa se lahko občasno spet razplamtijo, kar dokazuje tudi premirje iz leta 1994 med Azerbajdžanom in Armenijo glede Gorskega Karabaha, ki je trajalo, dokler leta 2020 hudi spopadi niso prekinili miru.

Državi se zdaj poskušata pogajati.

Ob posredovanju Moskve, in ne Washingtona.

Zato Bidnova administracija na veliko razpravlja o možnosti zamrznitve konflikta, med drugim pa je bilo govora tudi o tem, kakšne bi lahko bile morebitne ločitvene črte (ni nujno, da so to uradne meje), ki jih Rusi in Ukrajinci ne bodo prestopili.

»To je scenarij, ki bi se lahko izkazal za najbolj realističen dolgoročni izid glede na to, da niti Kijev niti Moskva nista pripravljeni priznati poraza. Hkrati pa vse bolj in bolj postaja verjetno, da prihajajoča ukrajinska protiofenziva Rusiji ne bo zadala smrtnega udarca,« piše Politico.

Tudi drugi sagovorniki tega portala, nekdanji in sedanji uradniki ZDA so potrdili, da je podaljšana zamrznitev bojev ena od možnosti, ki jih pripravlja Bela hiša.

»Obstaja šola mišljenja, ki pravi: 'Oh, toda Ukrajinci morajo imeti dostop do Mariupola in Azovskega morja.' In obstajajo drugi, ki so manj zaskrbljeni zaradi risanja razmejevalnih črt, vse dokler je Ukrajina varna in se premika v prihodnost,« je dejal uradnik administracije ZDA opisujoč interne pogovore, ki so potekali te dni.

Tovrstni scenario je še v zgodnji fazi, saj bo konflikt, kot napoveduje Politico, še naprej »vroč«, saj nameravajo ZDA v Kijev poslati potrebno orožje in podporo, da bi Ruse izrinili s čim večjega kosa ozemlja.

Politico opominja, da lahko že razmišljanje o takšnem scenariju spodkoplje zaupanje ukrajinskih voditeljev v nadaljnjo zavezanost Washingtona njihovemu cilju, še posebej glede na to, da nekateri republikanci agitirajo za zmanjšanje pomoči režimu Vladimirja Zelenskega.

Nobeden od predstavnikov Bidnove administracije, ki je govoril s tem medijem, pa ni ponudil podrobnosti o tem, kako bodo ZDA ravnale v primeru večletne vojne, ali opisal, kako resno nameravajo zamrzniti konflikt na ozemlju Evrope.

Informacije so večinoma zaupne, vendar Politico ugotavlja, da dlje ko se spopadi zavlečejo, bolj verjetno je, da se bosta Rusija in Ukrajina soočili z mednarodnim in domačim pritiskom, da se pogajata o prekinitvi ognja, premirju ali drugem pravnem mehanizmu za zaustavitev, če že ne za uraden konec vojne.

Sodelovanje Zahoda pri vsakem od omenjenih modelov, ki bi jih lahko »preslikali« v Ukrajino – je različno.

ZDA so se borile v Korejski vojni in imajo še vedno na tisoče vojakov v Južni Koreji, kar je ključna razlika v primerjavi z Ukrajino, kjer se ameriške sile – vsaj uradno – ne bojujejo.

Analitiki in uradniki opozarjajo, da zamrznjeni konflikt ne pomeni geopolitične stabilnosti ali manj trpljenja med civilisti, ujetimi na spornih ozemljih.

Svetovalec ukrajinskega obrambnega ministra Jurij Sak zato pravi, da je eden od razlogov, zakaj Kijev nenehno poziva zahodne partnerje k pošiljanju več orožja in druge pomoči, prav v tem, da želi hitro končati vojno, namesto da pade v past neskončnega obračuna.

Ruski komentatorji menijo drugače - nekateri opozarjajo, da Rusija ne sme končati vojne tako dolgo, dokler obstaja nevarnost, da bo sovražni režim v Kijevu obstal, pa čeprav na manjšem ozemlju, saj bo to recept za ponovno vojno čez nekaj let, saj si bo Zahod prizadeval, da se medtem opomore in ponovno oboroži Ukrajino.

Ter v novi vojni popravi napake sedanje.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek