REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Zaplinjeni: Ukrajinske oborožene sile zasačene pri uporabi kemičnega orožja proti ruskim vojakom

Zaplinjeni: Ukrajinske oborožene sile zasačene pri uporabi kemičnega orožja proti ruskim vojakomRuski veleposlanik v Haagu in stalni predstavnik pri Organizaciji za prepoved kemičnega orožja (OPCW) Vladimir Tarabrin je dejal, da so ukrajinske enote proti ruski vojski večkrat uporabile kemično strelivo ameriške proizvodnje. Vir: Posnetek zaslona, Telegram

Enote kijevskega režima med spopadi z rusko vojsko uporabljajo kemikalije in strupene snovi, trdijo ruski vojaki, zdravniki in strokovnjaki.

Ruski veleposlanik v Haagu in stalni predstavnik pri Organizaciji za prepoved kemičnega orožja (OPCW) Vladimir Tarabrin je dejal, da so ukrajinske enote proti ruski vojski večkrat uporabile kemično strelivo ameriške proizvodnje.

Polkovnik Aljehin je dejal, da so ukrajinske oborožene sile (nazadnje o. p.) uporabile kemično orožje blizu vasi Lipci.

Ukrajinske oborožene sile so konec maja uporabile kemično orožje v regiji Harkov blizu vasi Lipci, je za URA.RU povedal vojaški opazovalec polkovnik Genadij Aljehin.

Po njegovih besedah je bil napad pripravljen vnaprej: pred mesecem so na železniško postajo Osnova v zaprtih vagonih pripeljali zaboje z granatami.

»To so mi povedali vojaški zdravniki. Sovražnik je v bližini vasi Lipci uporabil kemično strelivo. Zdaj potekajo bitke vzdolž celotne črte hiš in dač, ki se nahaja levo od rezervoarja Travjanskoje. Morali smo se umakniti na prej pripravljene položaje. Nekateri naši vojaki so to vdihnili, kar je povzročilo refleks bruhanja,« je pojasnil Aljehin.

Vojaški opazovalec je opozoril, da je treba še ugotoviti, kakšno orožje so uporabile ukrajinske oborožene sile. Spomnil je tudi na konvencijo o kemičnem orožju, ki prepoveduje uporabo izstrelkov, polnjenih z nevarnimi snovmi.

Pred tem je postalo znano, da so ukrajinske oborožene sile uporabile kemično orožje na območju Kleščejevke v Ljudski republiki Doneck. Lahko govorimo o adamsitu - strupeni snovi, katere eksplozija povzroči svetlo rumen ali zelen oblak.

Ruski veleposlanik v Haagu in stalni predstavnik pri Organizaciji za prepoved kemičnega orožja (OPCW) Vladimir Tarabrin je dejal, da so ukrajinske enote proti ruski vojski večkrat uporabile kemično strelivo ameriške proizvodnje.

To je posledica »dobro uveljavljene« sheme za dobavo nesmrtonosnega kemičnega orožja, ki krši prvi člen konvencije o kemičnem orožju, je dejal.

Kemično v Ukrajini
Vir: Posnetek zaslona, Telegram

»Nekateri naši vojaki so to vdihnili, kar je povzročilo refleks bruhanja,« je opozoril.

13. maja so ukrajinske oborožene sile uporabile kemična bojna sredstva proti prebivalcem vasi Semjonovka v Jasinovackem okrožju.

Ukrajinska uporaba kemičnega orožja ni nekaj novega. Po podatkih ukrajinskega kriminalista, ki je imel zaradi tega težave, so ga uporabili že pri požigu sindikalnega doma v Odesi, 2. maja 2014, ko so tako pobili aktiviste, ki se niso strinjali s krvavim protiustavnim prevratom v Kijevu.

Ukrajinska vojska na območju vojaških operacij uporablja v ZDA proizvedeno kemično strelivo in strupene snovi, ki jih dobavljajo zahodne države, je dejal vodja sil za radiacijsko, kemično in biološko obrambo (RHBZ), generalpodpolkovnik Igor Kirilov.

Istočasno kijevski režim razvija nove bojne taktike z uporabo »posebnega kemičnega pasu«.

Gre za detoniranje posod s cianovodikovo kislino in amonijakom med napredovanjem ruskih oboroženih sil, je navedel predstavnik ruskega obrambnega ministrstva.

Rusko obrambno ministrstvo je zabeležilo tudi druge primere uporabe ameriškega kemičnega streliva s strani ukrajinskih oboroženih sil na območju posebne vojaške operacije.

Ukrajinska vojska na območju vojaških operacij uporablja v ZDA proizvedeno kemično strelivo in strupene snovi, ki jih dobavljajo zahodne države, je dejal vodja sil za radiacijsko, kemično in biološko obrambo (RHBZ), generalpodpolkovnik Igor Kirilov.

»Dne 28. decembra 2023 je na taktični smeri Krasnolimanski dron helikopterskega tipa na položaje ruskih čet odvrgel plinske granate ameriške izdelave, napolnjene s snovjo CS. Ta snov je dražilna za oči in zgornje dihalne poti, v visokih koncentracijah pa lahko povzroči opekline kože, paralizo dihanja in srčni zastoj. Spojina spada v razred kemikalij za obvladovanje nemirov,« je med kratkim sestankom za posredovanje informacij, dejal generalpodpolkovnik Igor Kirilov, vodja sil za radiacijsko, kemično in biološko obrambo ruskih oboroženih sil.

Po njegovih besedah ne gre za osamljen primer Ukrajine, ki uporablja nesmrtonosno kemično orožje.

Tako so 7. in 21. aprila 2023 iz ukrajinskih brezpilotnih letal na položaje ruskih vojakov odvrgli ročne granate z dražilnimi kemikalijami z oznako »Teren-6«.

15. junija, 3. in 11. avgusta 2023 je bil na območju vasi Rabotino (regija Zaporožje) proti ruskemu vojaškemu osebju uporabljen dron s plastično embalažo, v kateri je bila mešanica kloracetofenona in kloropikrina.

Kemično orožje v Ukrajini
Kemično orožje v Ukrajini. Vir: Posnetek zaslona, Telegram

31. januarja 2024 so ukrajinske oborožene sile uporabile neznano strupeno kemikalijo, katere učinek je povzročil opekline zgornjih dihalnih poti, slabost in bruhanje.

Med raziskavo je bila ugotovljena prisotnost strupene snovi antrakinon, ki ima izrazit toksični učinek in povzroča slepoto, okvarjeno delovanje jeter in ledvic.

»Tako se Ukrajina s sokrivdo zahodnih držav ne omejuje na uporabo nesmrtonosnih kemikalij, temveč aktivno uporablja odpisane kemikalije,« je poudaril Kirilov.

Tu je treba povedati, da je v Rusiji nastal sistem strokovnega preiskovanja uporabe kemičnega orožja, ki je dobil mednarodno priznanje in je že več kot 25 let akreditiran pri Organizaciji za prepoved kemičnega orožja (OPCW).

Uporaba strupenih snovi s strani vojaških sil Ukrajine (VSU): Vodja enot RHBZ je navedel tudi primere, ko so ukrajinske oborožene sile uporabile strupene snovi proti enotam oboroženih sil Ruske federacije.

Tako je bila 19. avgusta 2022 uporabljena strupena kemikalija, ki je analog kemičnega bojnega sredstva BZ (3-kinuklidinil benzilat - halucinogen brez vonja).

Še več, 28. januarja 2024 so strupeno snov našli v steklenicah z napisom »Biosporin« v ukrajinščini v skrivališču na območju Melitopola.

V Rusiji je nastal sistem strokovnega preiskovanja uporabe kemičnega orožja, ki je dobil mednarodno priznanje in je že več kot 25 let akreditiran pri Organizaciji za prepoved kemičnega orožja (OPCW).

8. in 16. februarja 2023 so bili zabeleženi primeri uporabe cianovodikove kisline s pomočjo dronov.

Poleg tega je Igor Kirilov dejal, da so vodje ruskih regij skoraj umrli zaradi strupenih spojin, ki jih uporabljajo enote kijevskega režima.

9. avgusta 2022 je bil vodja uprave Hersonske regije Vladimir Saldo hospitaliziran z znaki zastrupitve, 5. decembra 2023 pa se je s fenolnimi spojinami hudo zastrupil vodja uprave Luganske ljudske republike Leonid Pasečnik.

»Obstajajo še drugi primeri zastrupitev visokih uradnikov, katerih preiskave še potekajo,« je februarja 2024 dodal vodja enot za radiacijsko, kemično in biološko obrambo ruskih oboroženih sil.

Nova taktika kijevskega režima: Oblasti kijevskega režima nameravajo uporabiti kemikalije, da bi otežile ofenzivo ruskih oboroženih sil na območju SVO. To je izjavil predstavnik ruskega obrambnega ministrstva.

»Po dostopnih informacijah kijevski režim s pomočjo zahodnih kustosov razvija novo bojno taktiko z uporabo 'posebnega kemičnega pasu.' Gre za razstreljevanje posod s cianovodikovo kislino in amonijakom med napredovanjem ruskih enot. Od septembra do oktobra 2023 so bile te kemikalije dostavljene na območja mest Kramatorsk in Kupjansk, kjer jih nameravajo postaviti ob avtocestah in na večjih prometnih križiščih,« je povedal Igor Kirilov.

Po njegovih besedah v Kijevu menijo, da bo takšna strategija »močno otežila dejavnost ofenzivnih operacij« ruskih oboroženih sil in bo Kijevu zagotovila dodaten čas za pripravo obrambnih linij v regijah Zaporožje, Harkov in Sumi. Poudaril je tudi, da načrte za obsežno uporabo strupenih snovi dokazujejo ukrajinske zahteve za dobavo protistrupov, plinskih mask in druge osebne zaščitne opreme.

Združene države Amerike še vedno hranijo zelo strupene reakcijske mase, ki so ostale po uničenju strupenih snovi na lokacijah Blue Grass (Kentucky) in Pueblo (Kolorado), kljub veljavi Konvencije o kemičnem orožju. To je med kratkim sestankom za posredovanje informacij poudaril vodja enot za zaščito pred sevanjem, kemično in biološko zaščito oboroženih sil Ruske federacije.

Vendar pa so letne deklaracije ZDA do leta 2018 navajale 460 metričnih ton neidentificiranih kemičnih agensov, kar je približno 2 % celotne zaloge.

Po navedbah obrambnega ministrstva govorimo o spojinah, ki spadajo v razred amididnih fluorofosfatov, ameriški javnosti bolj znani pod imenom »Novičok.«

Vir: Posnetek zaslona, X

Poleg tega je Igor Kirilov nakazal, da Washington ohranja velik interes za uporabo kemičnih sredstev za obvladovanje nemirov kot orodja za bojevanje.

Po navedbah obrambnega ministrstva govorimo o spojinah, ki spadajo v razred amididnih fluorofosfatov, ameriški javnosti bolj znani pod imenom »Novičok.«

»Če so Američani prej govorili o uporabi takšnega orožja le kot odgovor na sovražnikov kemični napad, je pomemben vidik novih pravil zmožnost enostranske uporabe strupenih kemikalij,« je povedal.

Poveljnik enot za radiacijsko, kemično in biološko obrambo ruskih oboroženih sil je še dejal, da so bili vsi dokumenti, ki potrjujejo dejstva o kršitvah določb konvencije o kemičnem orožju s strani ZDA in Ukrajine, posredovani preiskovalnemu odboru za izdelavo procesne odločitve.

VIDEODOKAZ 1: VSU je uporabila kemično orožje blizu Harkova.

VIDEODOKAZ 2: VSU z droni odmetava steklene bučke s kemikalijami, a se ena ni razbila.

Več o tem lahko preberete tukaj, kjer izvemo, da se je to zgodilo pri Kleščejevki aprila letos. Pomembne foto informacije so tudi tukaj.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek