REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Zaostreni diplomatski odnosi tudi v živalskem vrtu: Zakaj Američani vračajo pande na Kitajsko?

Zaostreni diplomatski odnosi tudi v živalskem vrtu: Zakaj Američani vračajo pande na Kitajsko?Pandi Mei Xiang in Tian Tian sta v ZDA prišla leta 2000, pred tremi leti pa sta skotila mladiča. Mnogi vidijo odhod treh pand kot simbol trenutnih napetosti med Vzhodom in Zahodom. Vir: Posnetek zaslona, X

Tri orjaške pande iz nacionalnega živalskega vrta v Washingtonu - Mei Xiang, Tian Tian in njihov mladič Xiao Qi Ji - so v sredo poletele nazaj na Kitajsko, sredi diplomatskih napetosti med državama.

V Severni Ameriki je zdaj ostalo le še nekaj orjaških pand.

Pandi Mei Xiang in Tian Tian, zdaj stara 25 in 26 let, sta prišla v ZDA leta 2000 in sta bila od takrat atrakcija v živalskem vrtu v Washingtonu.

V letu 2020 sta dobila mladiča Xiao Qi Ji, kar v prevodu pomeni »mali čudež«.

V sredo so se vsi trije vkrcali na 19-urni let s tovornim letalom.

Nacionalni živalski vrt v Washingtonu je v preteklih letih porabil milijone dolarjev, da bi pande v ZDA živele zdravo življenje, kitajskim naravovarstvenikom pa je v skladu s pogodbo živalski vrt plačal 500.000 dolarjev na leto, poroča Glas Amerike.

»Njihova vrnitev na Kitajsko je pričakovana in je bila opredeljena s sporazumom, ko so jih pripeljali v Združene države Amerike. Toda mnogi zdaj vidijo odhod treh pand kot simbol trenutnih napetosti med Vzhodom in Zahodom. Kitajska vlada kot obliko 'mehke moči' rada posoja pande državam, s katerimi so njeni odnosi v vzponu,« pravi Kurt Tong, partner v svetovalni družbi Asia Group.

Odnosi med Washingtonom in Pekingom so že leta napeti zaradi nesoglasij na področju trgovine, človekovih pravic in statusa Tajvana.

Po Tongovih besedah ​​ni presenetljivo, da so oblasti na Kitajskem pustile, da poteče pogodba z ameriškim živalskim vrtom.

Obiskovalci washingtonskega živalskega vrta so imeli ves september priložnost za slovo od pand kot del posebnih dogodkov, in to je storilo na tisoče ljudi.

Pande iz živalskega vrta v Atlanti v državi Georgia bodo leta 2024 vrnjene na Kitajsko, tako da bo Qin Qin v Mexico Cityju ostala edina na celini.

Prve pande so v ameriške živalske vrtove prišle leta 1972, po znamenitem obisku takratnega predsednika Richarda Nixona na Kitajskem.

Kitajska ne umika svoje pande le iz Združenih držav Amerike, ampak tudi iz Velike Britanije, od koder bosta decembra v domovino odpotovala tudi zadnja dva posameznika.

Ker so se odnosi med Kitajsko in Zahodom v zadnjih desetih letih drastično poslabšali, se je Peking odločil pokazati nezadovoljstvo z umikom orjaških pand, ki so že stoletja zaščitni znak te države.

Analitiki svarijo, da je ta poteza Pekinga odraz njihovega pogleda na politiko zahodnih držav.

»To je morda način, s katerim Peking sporoča Zahodu, da ni preveč zadovoljen s tem, kako se stvari odvijajo,« je opozoril Chee Meng Tan, profesor na Univerzi v Nottinghamu. »Ni nam všeč, kako ravnate z nami, zato bomo naše pande vzeli nazaj,« je pojasnil stališče Kitajcev.

Od leta 1972, ko je predsednik Richard Nixon opravil svoj zgodovinski obisk komunistične Kitajske, so pande postale simbol kitajsko-ameriškega prijateljstva.

Tedaj je namreč kitajski premier Zhou Enlai ameriški prvi dami Pat Nixon v znak spoštovanja podaril dve orjaški pandi, ki sta kasneje postali prebivalki washingtonskega živalskega vrta.

»To je bil signal za izboljšanje odnosov med Pekingom in preostalim svetom,« je pojasnil Tan.

Vloga pande v kitajski diplomaciji je zelo vidna in nekoč je celo kitajski veleposlanik v ZDA Cui Tiankai poudaril, da sta v Washingtonu dva kitajska »veleposlanika«: on sam in mladič pande v ameriškem nacionalnem živalskem vrtu.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek