REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Xi Jinping v pogovoru opozoril ameriškega predsednika: »Igraš se z ognjem, opekel se boš!«

Xi Jinping v pogovoru opozoril ameriškega predsednika: »Igraš se z ognjem, opekel se boš!«Glede Tajvana so pogledi ZDA in Kitajske popolnoma nasprotni. Vir: Posnetek zaslona, telegram

Kar dve uri in pol sta se pogovarjala kitajski predsednik Xi Jinping in ameriški predsednik Joe Biden, v tem pogovoru pa je predsednik Kitajske ameriškemu kolegu po navedbah kitajskih virov dejal, da naj se glede vprašanja Tajvana »ne igra z ognjem!«

Odnosi med državama se namreč hitro zaostrujejo, potem ko je predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi napovedala obisk na Tajvanu.

V Pekingu upravičeno menijo, da je Tajvan del Kitajske in nasprotujejo vsakemu enostranskemu obisku visokih ameriških predstavnikov.

Še posebej pa na tako visoki ravni.

To je že peti telefonski pogovor med voditeljema obeh narodov, kitajski predsednik Xi Jinping pa je ameriškemu predsedniku Bidnu dejal, da je njegova politika do Tajvana nevarna in se bo na koncu Washingtonu obrnila kot bumerang.

Združenim državam očitno le ena vojna, ukrajinska v Evropi - ni dovolj.

»Kdor se igra z ognjem, se bo zagotovo opekel!«, je Xi opozoril Bidna, poroča kitajska televizija CCTV.

»Voditelja držav sta imela podrobno komunikacijo in izmenjavo mnenj o kitajsko-ameriških odnosih in vprašanjih skupnega interesa,« poudarja CCTV.

Telefonski klic naj bi trajal 2,5 ure in je pokrival teme od Tajvana do tekočih trgovinskih sporov med dvema največjima svetovnima gospodarstvoma.

Peking je napovedal, da bo morebiten obisk Pelosijeve razumel kot provokacijo.

Kitajski predsednik je napovedal »oster odziv.«

Kitajska vojska
Kitajska vojska. Vir: Zajem zaslona, Twitter

Nancy Pelosi je tudi druga v »liniji poveljevanja« v ZDA, če bi se na primer ameriškemu predsedniku kaj zgodilo.

Takšnega visokega obiska na Tajvanu pa ni bilo že od leta 1997.

Pelosi bi bila namreč najvišja ameriška uradnica, ki bi obiskala Tajvan, odkar je otok leta 1997 obiskal republikanec Newt Gingrich, ko je bil predsednik ameriškega predstavniškega doma.

Od leta 1997 pa do danes pa se je moč Kitajske tako doma kot po svetu - bistveno povečala.

Neuspeh pri učenju iz zgodovine je ena stvar; nekaj drugega pa je doseči neuspeh pri učenju iz zadnjih petih mesecev.

Peking je zato že napovedoval zaostritve.

Tudi vojaške.

Pentagon pa je predsednici predstavniškega doma obisk Tajvana odsvetoval in hkrati zatrdil, da bo ameriška vojska poskrbela za njeno varnost, če se za obisk odloči.

Analitiki ocenjujejo, da bi Kitajska lahko zaprla zračni prostor okoli Tajvana in izvedla vojaške vaje v času obiska Pelosijeve.

Pentagon je že na povedal pošiljanje vojaških reaktivcev.

»Večkrat smo jasno izrazili svoje odločno nasprotovanje morebitnemu obisku predsednice Pelosi na Tajvanu. Če ameriška stran vztraja pri obisku in bo prestopila kitajsko rdečo črto, bo naletela na odločne protiukrepe,« je v sredo dejal tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Zhao Lijiang.

»ZDA morajo prevzeti polno odgovornost za vse resne posledice, ki iz tega izhajajo,« je ob tem opozoril Lijiang.

»Neuspeh pri učenju iz zgodovine je ena stvar; nekaj drugega pa je doseči neuspeh pri učenju iz zadnjih petih mesecev. Pelosi in tisti, ki organizira njeno potovanje, bi morali te načrte nemudoma prekiniti,« je še dodal.

S tem je tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva očitno namignil na vojno v Ukrajini.

Tudi tam so ZDA prestopile ruske rdeče črte.

Fotografija, ki nazorno kaže naravo režima v Kijevu, ki jo razvpita revija Vogue - ne bo objavila. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Zhao Lijiang je novinarjem pred tem povedal, da je kitajska stran Beli hiši že večkrat dala jasno vedeti, da ostro nasprotuje obisku Pelosijeve na Tajvanu.

Toda za zdaj nič ne kaže, da je Pelosijeva od obiska res odstopila.

Združenim državam Amerike očitno le ena vojna, ukrajinska v Evropi - ni dovolj.

Delite članek