REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

V podjetju Johnson & Johnson bodo »zaradi kontaminacije« zavrgli še dodatnih 62 milijonov odmerkov cepiva

V podjetju Johnson & Johnson bodo »zaradi kontaminacije« zavrgli še dodatnih 62 milijonov odmerkov cepivaVir: Twitter

V ZDA je bilo doslej uničenih 15 milijonov odmerkov cepiva proti covidu-19 podjetja Johnson & Johnson, toda po navedbah New York Timesa bo potrebo preveriti in zelo verjetno uničiti še 62 milijonov odmerkov cepiv.

Po navedbah ameriškega časnika New York Times naj bi šlo za človeško napako, in sicer naj bi bili odmerki »kontaminirani.«

Ta tovarna je doslej proizvedla najmanj 150 milijonov odmerkov cepiv.

Kot so povedali za medije njihova služba za nadzor kvalitete »deluje, kot je bilo predvideno, da bi izolirala in odkrila vsak odmerek, ki ne ustreza standardom kvalitete zaradi kateregakoli razloga. Nihče, vključno z zaposlenimi v Emergentu ne želi videti cepiv, ki ne bi mogla biti uporabljena,« so zapisali.

To cepivo naj bi prišlo tudi v Slovenijo. V aprilu Slovenija pričakuje 19.000 odmerkov.

V podjetju so že prejšnji teden potrdili, da so v tovarni v Baltimorju odkrili serijo cepiva, ki ni ustrezala zahtevanim standardom kakovosti, zato je niso »nikoli posredovali naprej na polnjenje in v zaključne faze proizvodnega procesa.«

Napaka se je zgodila v tovarni Emergent BioSolutions, ki sicer za proizvodnjo tega cepiva še nima ustreznih dovoljenj s strani ameriških regulatorjev.

Podjetje Emergent BioSolutions je sicer proizvodni partner tako podjetja Johnson & Johnson kot tudi AstraZenece.

Nova cepiva, ki ob Pfizerjevemu še čakajo na dovoljenja za uporabo
Nova cepiva. Vir: Twitter

Pri dobavah cepiva bodo zaradi napake v Baltimorju nastale zamude, je še poročal New York Times, medtem ko so pri Johnson & Johnson zatrdili, da bodo cepiva »dostavili po načrtih.«

V prvem polletju naj bi sicer ZDA dostavili kar 100 milijonov odmerkov, za afriške države pa na primer preko 400 milijonov odmerkov.

Cilj podjetja obenem ostaja do konca leta dobaviti več kot milijardo odmerkov cepiva.

EU se je z ameriškim podjetjem dogovorila za nabavo 200 milijonov odmerkov cepiva ter dodatnih opcijskih 200 milijonov odmerkov.

V podjetju naj bi 19. aprila začeli svoje cepivo dostavljati tudi Evropski uniji, potem ko je Evropska agencija za zdravila (EMA) prižgala zeleno luč za cepivo Johnson & Johnson v sredini marca.

EU se je z ameriškim podjetjem dogovorila za nabavo 200 milijonov odmerkov cepiva ter dodatnih opcijskih 200 milijonov odmerkov.

Cepivo je prvo v EU, ki nudi učinkovito zaščito že po prvem odmerku, obenem ga je lažje hraniti.

Milan Krek - izjava
Razvpita izjava šefa NIJZ Milana Kreka. Vir: Twitter

To cepivo naj bi prišlo tudi v Slovenijo.

16. aprila se pričakuje še najmanj 7000 odmerkov cepiva proizvajalca Johnson & Johnson, deset dni kasneje pa še 12.000 odmerkov, je navedel nacionalni koordinator za cepljenje Jelko Kacin.

Kacin je sicer poudaril, da možnosti izbire cepiva v Sloveniji ne bo.

Če bo jeseni potrebno ponovno cepljenje, pa bo vsak dobil nov tip cepiva, »da bi s tem čim bolj zaokrožili odpornost organizma.«

Delite članek