REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

V Izraelu v omejevanje širjenja »omikrona« vpregli tudi tajne službe in sistem nadzora mobilnih telefonov

V Izraelu v omejevanje širjenja »omikrona« vpregli tudi tajne službe in sistem nadzora mobilnih telefonovIzrael v boj proti koroni pošilja še - tajne službe... Vir: Twitter

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je novo, »omikron« različico koronavirusa SARS-CoV-2 razglasila za resno nevarnost oziroma za »zaskrbljujočo različico« in pozvala države, da pospešijo cepljenje.

Države pa se odzivajo različno.

Enega od najbolj drastičnih odzivov lahko spremljamo v Izraelu.

Izrael je vsem tujcem prepovedal vstop v državo in naložil obveščevalnim službam, da locirajo in spremljajo vse nedavne prihode iz žarišč na novo nastale različice koronavirusa omikron.

Izrael je namreč vsem tujcem prepovedal vstop v državo in naložil obveščevalnim službam, da locirajo in spremljajo vse nedavne prihode iz žarišč na novo nastale različice koronavirusa omikron.

Nova pravila so začela veljati v nedeljo zvečer, s čimer bo Izrael postal prva država, ki je po zadnji nujni seji vlade za najmanj 14 dni popolnoma zaprl svoje meje za tuje državljane.

Vstop bo dovoljen le tistim, ki jim vstop v Izrael posebej odobri tako imenovani »odbor za izjeme.«

Merjenje temperature v Izraelu  Vir: Twitter
Na vsakem koraku: Merjenje temperature v Izraelu. Vir: Twitter

»Izraelska vlada deluje hitro in odzivno zahvaljujoč sklepom, ki so bili oblikovani po nacionalni vaji 'Omega', ki je preigrala različne situacije glede pojava novih različic,« je poudaril premier Naftali Bennett, ko se je skliceval na nacionalno vajo, ki je bila izvedena nedavno, da bi ocenili pripravljenost Izraela na izbruh potencialno neznanega novega seva covid-19.

Vsi izraelski državljani, ki se vračajo iz tujine – tudi tisti, ki so v celoti cepljeni z dvema odmerkoma in obnovitvenim (booster) odmerkom – bodo prisiljeni v karanteno, ki bo trajala najmanj tri dni, medtem ko bodo tisti, ki prihajajo iz »rdečih« držav, morali ostati v določenih hotelih, ki jih vodi vojska, vse do dvakratnega negativnega testiranja na virus.

Tiste, ki so v zadnjem tednu obiskali kakšno afriško državo pa so pozvali, naj opravijo test in se prostovoljno izolirajo, medtem ko je agencija za notranjo varnost Shin Bet zadolžena za spremljanje skladnosti ukrepov z uporabo svojih zmogljivosti za sledenje mobilnim telefonom.

V vladi zagotavljajo, da bodo sledili le tistim, ki lahko prenašajo virus.

Ne glede na to pa je uvedba za mnoge spornega ukrepa privedla tudi do zelo ostrih razprav med koalicijskimi partnerji v izraelski vladi.

Sporočilo izraelske agencije o stikih z okuženii  Vir: Twitter
Sporočilo izraelske agencije o stikih z okuženimi. Vir: Twitter

Kontroverzni program za sledenje stikov je bil prvič uporabljen med izbruhom pandemije leta 2020, od takrat pa je izraelsko vrhovno sodišče že odločilo, da ta ukrep »ni več upravičen.«

Izrael se pri tej uporabi množičnega vohunjenja za državljani bistveno razlikuje tudi od večine zahodnoevropskih držav in ZDA, kjer takšni postopki zaradi kršitev zasebnosti in človekovih pravic - niso mogoči.

Ostri ukrepi prihajajo po tem, ko je Izrael odkril en sam potrjen in sedem domnevnih primerov nove različice B.1.1.529, prvič registrirane v začetku tega meseca v Bocvani.

Med nujnim sestankom v petek je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) novi sev uradno označila za »zaskrbljujočo različico« in jo poimenovala omikron.

Izrael se pri uporabi množičnega vohunjenja za državljani bistveno razlikuje od večine zahodnoevropskih držav in ZDA, kjer takšni postopki zaradi kršitev zasebnosti in človekovih pravic - niso mogoči.

Vse večji strah pred različico omikron (omicron) je takoj sprožil tudi globalne prepovedi potovanj.

Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni je označil ta sev kot »visoko do zelo visoko« tveganje in dodal, da obstaja »znatna negotovost v zvezi s prenosljivostjo, učinkovitostjo cepiva, tveganjem za ponovne okužbe in drugimi lastnostmi različice omikron.«

Delite članek