REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

V EU soglasni, da bodo »povračilni ukrepi proti Veliki Britaniji morali povzročiti - nekaj bolečin!«

V EU soglasni, da bodo »povračilni ukrepi proti Veliki Britaniji morali povzročiti - nekaj bolečin!«Zakaj prebivalci Združenega kraljestva iščejo zatočišče v državah Evropske unije? Vir: Twitter

Kmalu po koncu podnebne konference COP26 v Glasgowu, kjer države – celo Kitajska in Rusija – vsaj ob koncu konference izkazujejo veliko medsebojno solidarnost in spravljivost v boju proti podnebnim spremembam, čaka EU še ena zaostritev, tokrat z Veliko Britanijo.

Ob odhodu Združenega kraljestva (UK) iz Evropske unije je bil namreč dogovorjen »severnoirski protokol«, ki je moral rešiti težak problem – kako med Severno Irsko, ki je del Združenega kraljestva, in Republiko Irsko, ki je del EU, ne vzpostaviti »trdne meje«, ko bosta EU in UK »razdruženi.«

Rešitev je bila v tem, da so kopensko mejo prestavili na morje oziroma v luke Severne Irske (ki je del UK), kjer sedaj tudi evropski carinski inšpektorji nadzorujejo pretok blaga.

Ampak mnogim to ni všeč, ne v Severni Irski in ne v Londonu.

Za mnoge Britance je to, da evropski uradniki pregledujejo blago znotraj carinskega območja Združenega kraljestva – žalitev.

Za mnoge Britance je to, da evropski uradniki pregledujejo blago znotraj carinskega območja Združenega kraljestva – žalitev.

Ob tem to upočasnuje tudi tok blaga, zaradi česar naj bi bile prazne tudi nekatere police trgovin na Severnem Irskem.

Britanski premier Boris Johnson želi ta nadzor, kljub temu, da je pogodbeno urejen, sedaj odpraviti v kar se da največji meri.

Če ne, grozi z odstopom od protokola, sklicujoč se na njegov 16. člen.

Zaradi tega pa bi EU lahko uvedla recipročne ukrepe, ki bi prizadeli Združeno kraljestvo, posredno pa tudi Severno Irsko in Irsko.

Vračanje »trde meje« med obe Irski zaradi nadzora blaga in potnikov pa bi lahko znova razplamtelo nacionalistične spopade na irskem otoku, kjer so se desetletja spopadali protestanti in katoličani.

Severnoirske organizacije IRA sicer ni več, tudi zaradi dogovora Good Friday, s katerim so bili končani spopadi, toda medtem je nastala tudi nova IRA...

Trdna meja med Severno Irsko in Irsko bi lahko znova obudila terorizem. Vir: Twitter

Uradniki EU zato po poročanju britanskih medijev ne glede na to že načrtujejo, da bi s povračilnimi ukrepi »povzročili bolečino«, če bo Združeno kraljestvo sprožilo člen 16 severnoirskega protokola.

Glavni britanski pogajalec za Brexit Lord Frost je v sredo v lordski zbornici pa po drugi strani dejal, da bo prekinitev protokola o Severni Irski »edina možnost« za Združeno kraljestvo, če bodo pogajanja z EU propadla.

EU je namreč doslej Združenemu kraljestvu ponudila nekaj koncesij pri »izvajanju protokola«, toda te niso takšne, da bi zadovoljile London.

Johnson si sedaj na primer želi, da v primeru sporov o izvajanju protokola o sporu ne bi odločalo sodišče EU, kot velja sedaj.

Veleposlaniki EU so se zaradi tega sestali v sredo v Bruslju, da bi načrtovali svoj odgovor na grožnje Lorda Frosta.

Po poročanju Sky Newsa EU zato že pripravlja »načrte za povračilne ukrepe«, če London odstopi od protokola.

Veleposlaniki EU so se zaradi tega sestali v sredo v Bruslju, da bi načrtovali svoj odgovor na grožnje Lorda Frosta.

Več diplomatov je potrdilo, da bi morali biti povračilni ukrepi EU takšni, da bodo »povzročili bolečino in ne bodo le simbolična gesta.«

Poročevalec britanskega Sky Newsa je zato ocenil, da »bolj kot bo stališče Združenega kraljestva trdo, bolj trda bo Evropska unija.«

Severna Irska - meja
Severna Irska - meja. Vir: Twitter

EU naj bi bila namreč »popolnoma sita« pogovorov o tem, kako znova spremeniti šele nedavno sklenjen dogovor.

Ob tem ima EU za svoja stališča, kot je povedala predsednica Evropske komisije, tudi podporo ameriškega predsednika Joeja Bidna.

Več diplomatov je potrdilo, da bi morali biti povračilni ukrepi EU takšni, da bodo »povzročili bolečino in ne bodo le simbolična gesta.«

Drug razlog za nepopustljivost EU je želja vseh sedemindvajsetih držav, da »ne ustvarijo presedan«, kjer bi se skrbno izpogajani trgovinski dogovori že takoj po uveljavitvi spreminjali tudi v prihodnje.

V EU namreč menijo, da so bili vsi problemi v zvezi s protokolom o Severni Irski predvidljivi že v času podpisa protokola in ​​da zato ni nobenih razlogov za kakršnekoli spremembe.

Poleg krize na vzhodu EU (zaradi konflikta z Belorusijo) čaka EU tako v prihodnjih dnevih še zaostritev na severozahodu, z Veliko Britanijo.

Delite članek