REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

V Avdejevki odkrili množična grobišča civilistov

V Avdejevki odkrili množična grobišča civilistov

V februarja osvobojeni Avdejevki so ruski preiskovalni organi odkrili množična grobišča civilistov, je za rusko tiskovno agencijo TASS povedal svetovalec vodje Ljudske republike Doneck (DNR) Igor Kimakovski.

Ukrajinski vojaki so nekega mladeniča živega zakopali in je umrl zaradi zadušitve.

»Podobno kot v Mariupolu so tudi v Avdejevki odkrili množična grobišča. Obstaja več nahajališč. Po mnenju lokalnega prebivalstva so žrtve ukrajinskih represij pokopane tudi v tako imenovanih množičnih grobiščih,« je dejal Kimakovski.

Pojasnil je, da za zdaj govorijo o desetinah trupel lokalnih prebivalcev, ki niso hoteli zapustiti mesta.

Med okupacijo od leta 2014 je na stotine prebivalcev Mariupola izginilo in so bili v mestu mučeni do smrti.

Na podlagi teh kaznivih dejanj so bile uvedene in se preiskujejo kazenske zadeve.

Na območju Mariupola so »azovci« (teroristična organizacija, prepovedana v Ruski federaciji) ustrelili na desetine civilistov.

Zvrstilo se je že več kot 30 sojenj in udeleženci teh grozodejstev pa so prejeli najvišje zaporne kazni oziroma dosmrtne ječe.

Ukrajinski vojaki so nekega mladeniča živega zakopali in je umrl zaradi zadušitve.

Na območju Mariupola so »azovci« (teroristična organizacija, prepovedana v Ruski federaciji) ustrelili na desetine civilistov.

Veleposlanik za posebne pravice zunanjega ministrstva Ruske federacije za zločine kijevskega režima Rodion Mirošnik je že 20. februarja sporočil da so po predhodnih podatkih lahko bile v Avdejevki tudi skrivne mučilnice.

Povedal je, da obstajajo preliminarne informacije na podlagi pričevanj o skrivnih zaporih, pokopih in posledicah mučenja, ki jih bodo še proučevali.

Po tem bodo pregledali njihove domnevne lokacije.

Mirošnik je povedal, da so bili v skrivnih mučilnicah priprti ljudje zaradi sumov ali politično motiviranih obtožb.

»Da bi vse to natančno ugotovili in pridobili dokumentirane dokaze, je zdaj treba delati z ljudmi, ki zapuščajo Avdejevko,« je takrat zaključil Mirošnik, ko ga je citirala ruska tiskovna agencija RIA Novosti.

Ruski obrambni minister Sergej Šojgu je 17. februarja letos poročal predsedniku Vladimirju Putinu o popolni osvoboditvi mesta Avdejevka.

Odločitev za umik ukrajinskih vojakov iz Avdejevke je posledica ohranitve človeških življenj.

To je med govorom na Münchenski varnostni konferenci sporočil ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski.

Poleg tega je dodal, da akutno pomanjkanje orožja bistveno otežuje situacijo.

 

 

 

 

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek