REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ukrajinska vojska terorizira civilno prebivalstvo Rusije: Antonio Guterres obsodil obstreljevanje Lisičanska

Ukrajinska vojska terorizira civilno prebivalstvo Rusije: Antonio Guterres obsodil obstreljevanje LisičanskaAntonio Guterres - generalni sekretar OZN

Rusija je zahtevala nujno sejo Varnostnega sveta (VS) ZN v zvezi z obstreljevanjem Lisičanska s strani ukrajinskih oboroženih sil (VSU).

Moskva je pričakovala, da bo zasedanje 6. februarja, je povedal prvi namestnik stalnega predstavnika Ruske federacije pri svetovni organizaciji Dimitrij Poljanski, vendar zasedanja do tega trenutka še ni bilo.

Pred tem je generalni sekretar ZN Antonio Guterres obsodil obstreljevanje Lisičanska in poudaril nedopustnost napadov na civiliste in infrastrukturo.

Vojaški preiskovalci ruskega preiskovalnega odbora so za TASS povedali, da naj bi ukrajinske enote med napadom uporabile ameriški raketni sistem z več izstrelitvami vrste HIMARS. Z njim so ubili - civiliste.

V soboto popoldne so oborožene sile Ukrajine (AFU) napadle pekarno v Lisičansku v Ljudski republiki Lugansk (LNR).

Ubitih je bilo 28 ljudi, med njimi tudi otrok, 10 so jih rešili, pod ruševinami pa naj bi jih bilo morda še več deset.

Ruska tiskovna agencija TASS je zbrala glavne informacije o tem, kaj se je zgodilo:

Podatki o žrtvah

Po podatkih ruskega ministrstva za izredne razmere je umrlo 28 ljudi, vključno z otrokom, 10 so jih rešili izpod ruševin.

Med mrtvimi je bilo 18 moških, 9 žensk in otrok, je sporočilo ministrstvo za zdravje LNR.

V napadu je bil ubit tudi minister za izredne razmere LNR Aleksej Poteleščenko, pa tudi dva občinska poslanca - Artjom Trostjanski in Ivan Žušma.

Povprečna starost žrtev napada je od 30 do 40 let. Med njimi je bila tudi nosečnica, je povedal namestnik predsednika republiške vlade Jurij Govtvin.

Iz vojaškega poveljstva LNR so sporočili, da bi lahko bilo pod ruševinami skupno do 40 ljudi.

Tiskovni sekretar predsednika Ruske federacije Dmitrij Peskov je dejal, da je bil napad ukrajinskih oboroženih sil na pekarno v Lisičansku pošastni teroristični napad in da se izvaja posebna vojaška operacija za preprečevanje takšnih dejanj.

Vodja republiškega ministrstva za zdravje Natalija Paščenko je poročala o 10 žrtvah s poškodbami različne resnosti.

Najmanj štirje na oddelku za intenzivno nego luganske republiške klinične bolnišnice so v izjemno resnem stanju. Še dve osebi sta v bolnišnici v resnem stanju.

Ministrstvo za izredne razmere je sporočilo zaključek iskalnih in reševalnih akcij, izpod ruševin pa so rešili 10 ljudi.

Podrobnosti napada

Po podatkih vojaškega poveljstva republike je do napada prišlo v soboto ob 14.20 po moskovskem času.

Vojaški preiskovalci ruskega preiskovalnega odbora so za TASS povedali, da naj bi ukrajinske enote med napadom uporabile ameriški raketni sistem z več izstrelitvami vrste HIMARS.

Preiskovalni odbor RF bo podal pravno oceno dejanj vpletenih v obstreljevanje.

Reakcija oblasti

Rusija je zahtevala nujno sejo Varnostnega sveta ZN.

Tiskovni sekretar predsednika Ruske federacije Dmitrij Peskov je dejal, da je bil napad ukrajinskih oboroženih sil na pekarno v Lisičansku pošastni teroristični napad in da se izvaja posebna vojaška operacija za preprečevanje takšnih dejanj.

Vodja LPR Leonid Pasečnik je dejal, da so ukrajinske oborožene sile namerno napadle stavbo, ker so "brez uspeha na fronti in vedoč, da na dela prost dan prebivalci Lisičanska pridejo v pekarno."

Pasečnik je opozoril, da bo vsem žrtvam zagotovljena pomoč, uslužbenci mestne uprave delajo na kraju samem.

Prvi namestnik predsednika vlade LNR Jurij Govtvin je napad ukrajinskih oboroženih sil označil za teroristično dejanje proti civilistom, ki so na prost dan počivali s svojimi družinami.

Rusko zunanje ministrstvo je napad ukrajinskih oboroženih sil označilo za še en dokaz kriminalne narave Kijeva in obljubilo, da bo o terorističnem napadu obvestilo mednarodne organizacije, pri čemer pričakuje "hitro brezpogojno obsodbo" dejanj ukrajinskih sil.

Rusko zunanje ministrstvo je napad ukrajinskih oboroženih sil označilo za še en dokaz kriminalne narave Kijeva in obljubilo, da bo o terorističnem napadu obvestilo mednarodne organizacije, pri čemer pričakuje "hitro brezpogojno obsodbo" dejanj ukrajinskih sil.

Po navedbah oddelka je bil napad na Lisičansk izveden z zahodnim orožjem.

Moskva bo mednarodne organizacije obvestila o zaporednem terorističnem dejanju Ukrajine in pričakuje "hitro brezpogojno obsodbo".

Vodja odbora državne dume za mednarodne zadeve, vodja "Liberalno-demokratske stranka Rusije" (LDPR) Leonid Slucki je obstreljevanje LNR označil za teroristični napad in opozoril na neupoštevanje pozivov ZN s strani Kijeva.

Luganska ljudska republika je razglasila žalovanje v spomin na žrtve obstreljevanja.

Podpredsednik ruske vlade Marat Husnulin je dejal, da se bo gradnja v Lisičansku nadaljevala ne glede na vse.

Župan Moskve Sergej Sobjanin je obstreljevanje Lisičanska označil za okruten in nesmiselen napad.

Vodje konstitutivnih enot Severnokavkaškega zveznega okrožja so izrazili sožalje družinam umrlih v napadu ukrajinskih oboroženih sil na Lisičansk in ponudili pomoč žrtvam.

Varuhinja človekovih pravic LNR Viktorija Serdjukova ne računa na objektivno oceno obstreljevanja pekarne s strani ZN in Mednarodnega odbora Rdečega križa.

Mednarodna reakcija

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je obsodil granatiranje Lisičanska s strani ukrajinskih oboroženih sil in opozoril na nesprejemljivost napadov na civiliste.

Predsednik Abhazije Aslan Bzhania je izrazil sožalje.

Švica je pozvala k spoštovanju mednarodnega humanitarnega prava.

Kaj pa Slovenija?

 

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek